Хто підштовхне владу відкрити ринок землі та що ключове?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

МВФ, ЄС і США наполягатимуть на запровадженні ринку землі

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи підписання антирейдерського земельного закону.

«У нас часто не розуміють, що вже є приватна власність, господарські землі. Більшість землі в приватних руках селян, їм просто не дають можливості продавати свою землю. Йдеться не про те, що держава продаватиме землю. У держави в принципі землі залишилося дуже мало. Хоча й ті залишки не держава має продавати», – зазначив Савченко.

А от щоб дати можливість українцям, які отримали землю, слід робити це лише в інтересах саме селян, а не олігархів, які їз зараз експлуатують, уточнив експерт.

За його словами, часто вони за безцінь беруть в оренду землю й селяни залишаються бідними.

Скільки землі було в міністрів та їхніх родин у 2017 роціНа весь Кабмін минулого року припадало лише 13 гектарів землі. Саме стільки задекларували міністри Гройсмана, та й то не всі.

Хоча жаліти наших селян також не завжди потрібно, адже працювати більшість із них не хочуть в принципі, додав він.

«Тому земля має переходити в руки тих, хто хоче на ній працювати, а не тих, кому пощастило, коли в період Радянського Союзу деякі сім’ї задарма отримували хто 2, а хто й 10 гектарів землі», – підкреслив експерт.

Економіст нагадав, що наступного року угода з МВФ закінчується.

«Уже зараз кредитори включили це до списку вимог, а потім вона стоятиме першою. Краще вже зараз готувати людей та законодавчу базу для ринку землі, але саме в інтересах маленьких українців», – резюмував Олександр Савченко.

Раніше аналітики порталу з’ясували, скільки землі було в голів ОДА та їхніх родин у 2017 році, а також у мерів обласних центрів України та міністрів.

Нагадаємо, Європейський суд із прав людини визнав, що мораторій на продаж землі в Україні порушує права людини. Про значення цього рішення – за посиланням.

Як чиновники проводили земельну реформу, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Мораторій на продаж сільгоспземель. Історія питання».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: