Скільки землі було в голів ОДА та їхніх родин у 2017 році

Читать на русском

Ми продовжуємо відстежувати не лише обіцянки політиків і чиновників, а й їхні доходи. Уважно вивчивши декларації голів обласних державних адміністрацій (ОДА), ми порівняли, наскільки змінився їхній добробут у 2017 році порівняно з попереднім періодом. Також ми подивились, яку нерухомість, авто та інше майно задекларували чиновники, що очолюють області. Сьогодні «Слово і Діло» придивилося до землі, яка перебуває у володінні, оренді або іншому праві користування в голів ОДА та членів їхніх родин.

Наші аналітики підрахували, що загалом у голів ОДА задекларовано 104 га землі. Порівняно із середньовічними латифундистами ця цифра досить скромна. У польських поміщиків Закревських на 104 га «вміщувався» лише один маєток. А за сучасними мірками всі голови ОДА разом задекларували дві третини «маєтку» Януковича в Межигір'ї.

Які доходи голови ОДА задекларували за 2017 рікНайвищий дохід у Валерія Куліча – більш ніж 36 мільйонів гривень. А у Валентина Резніченка – лише 169,7 тисячі.

Цікаво, що більш ніж половина землі, яка належить усім головам облдержадміністрацій, перебуває в одних руках. У декларації голови Луганської ОДА Юрія Гарбуза та членів його сім'ї було зазначено, що вони розпоряджаються більш ніж 63 га на трьох земельних ділянках.

Друге місце за кількістю землі з відчутним відривом ділять голова Кіровоградської ОДА Кузьменко, який зазначив 7,4 га, та Київської ОДА Горган, який задекларував 7,31 га. На третьому місці розташувався голова Вінницької ОДА Коровій, сім'я якого в 2017 році розпоряджалася 5,68 га землі на шести ділянках.

Невелику ділянку землі в 12 соток задекларував голова Сумської ОДА Клочко. Це дві стандартні дачі по 6 соток. Загалом 34 сотки розкидані на 4 ділянках у голови Полтавської ОДА Головко. Зовсім крихітну ділянку землі в 1 сотку вказав у декларації голова Івано-Франківської ОДА Гончарук.

Безземельними, судячи з декларацій, виявилися голови Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, Харківської – Світлична, Львівської – Синютка, Херсонської – Гордєєв та Одеської – Степанов.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, якими будинками, авто та іншим майном у 2017 році володіли голови ОДА та їхні родини.

Також ми проаналізували, як змінився добробут голів ОДА в 2017 році порівняно з 2016-м.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: