Скільки меду експортувала Україна в 2015-2018 роках

Читать на русском

19 серпня в Україні відзначали День пасічника, й вітати працівників цієї сфери діяльності є з чим. Україна зараз посідає п'яте місце в світі за обсягами виробництва меду і є в цій справі лідером в Європі. На рік наша країна виготовляє 100 тисяч тонн продукту, а це 6% світового об'єму. Більшість українського меду виробляють у Вінницькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Донецькій, Полтавській, Запорізькій, Житомирській та Кіровоградській областях. «Слово і Діло» розбиралось, яка ситуація з експортом меду була в 2015-2018 роках.

Обсяги світової торгівлі медом із 2015 року зростають, зріс також і український експорт. Якщо в 2015 році наша країна продала 36 тисяч тонн меду на 84,3 мільйона доларів, то минулого року – вже 67,8 тисячі тонн (133,9 мільйона доларів). Цього року ситуація складається не дуже сприятлива: за перше півріччя Україна експортувала лише 17 тисяч тонн (на 37 мільйонів доларів), що на 43% менше, ніж за аналогічний період 2017-го.

Скільки товарів і послуг Україна експортує до ЄСНайбільше товарів Україна експортує до Польщі, Італії, Німеччини, Нідерландів та Угорщини.

Найбільшими імпортерами українського меду є США, Польща та Німеччина. Польща минулого року купила меду на 21,8 мільйона доларів, США – на 27 мільйонів доларів, а Німеччина – на 34,2 мільйона доларів. Відзначимо, що цього року США ще український мед не купували, зате в списку імпортерів з'явилася Бельгія.

Україна входить до десятки найбільших експортерів меду в світі. Крім нас у цьому списку Китай, Нова Зеландія, Аргентина, Німеччина, Бразилія, Іспанія, Мексика, Угорщина та Бельгія. При цьому з усіх цих країн український мед коштує найдешевше – менш ніж 2 долари за кілограм. У Китаю, який є світовим лідером з експорту, мед коштує не набагато дорожче – 2,09 долара за кілограм. Найвища ціна в Нової Зеландії – 24,3 долара.

Однак не все з експортом меду в України так гладко. У 2016 році Європейський Союз заборонив поставки продукту трьом українським компаніям. У меді, який експортувався до Чехії, знайшли заборонені речовини – антибактеріальні препарати. Заборона діяла три місяці.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, 1 жовтня 2017 року набули чинності додаткові торгові преференції Європейського Союзу для України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: