Динаміка експорту та імпорту: як та з ким торгує Україна?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Загальна ситуація з торговим балансом нашої країни не є позитивною: за перший квартал 2018 року експорт збільшився лише на 10%, а імпорт – на 13% у порівнянні з тим же періодом минулого року.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав гендиректор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

«На жаль, ми досі маємо мінусове сальдо та імпортуємо продукції на $1,2 мільярди більше, ніж експортуємо», - констатував економіст.

Він уточнив, що російський ринок залишився основним для продажу української продукції, хоча виробники знизили поставки на нього на 8%.

«Другим номером є Польща, до якої ми збільшили поставки товарів, продуктів та послуг на 32%. Є надія, що вже на початку 2019 року ми будемо продавати продукції більше до Польщі, ніж до Росії», - підкреслив експерт.

Як санкції США вплинуть на жваву торгівлю між Україною та РосієюЯким чином потужні американські санкції проти російських олігархів можуть зачепити українських та чому пожвавилася торгівля між Україною та країною-агресором, обговорювали на каналі UMN.

Далі, №3 – Італія купила в нас на 25% більше, відзначив Дорошенко.

«До Туреччини Україна збільшила експорт на 12%, а от до Індії, яка замикає ТОП-5 країн, поставки, навпаки, зменшились на 9%», - аналізує фахівець.

Експерт звернув увагу, що із кожним місяцем структура продажів української продукції стає більш розгалуженою, що робить Україну менш залежною від світових коливань.

«Поки це не впадає в очі, але вітчизняний бізнес пройшов великий шлях щодо диверсифікації власних та наших загальних економічних ризиків», - наголосив економіст.

За його словами, Росія залишається імпортером №1 до нашої країни.

«Багато про що свідчить приріст у 29%. Другим номером іде Китай, який збільшив поставки товарів до України на 23%. Країни першої п’ятірки імпортерів також збільшили свою присутність на нашому ринку: це Німеччина – на 5%, Польща – на 14% та Білорусь майже на 2%», - навів дані експерт.

Підсумовуючи, він відзначив, що управляти імпортом значно легше, ніж експортом.

«Тому хочеться вірити, що збільшення поставок із Росії обґрунтовується значно кращими умовами, ніж Україна має порівняно з іншими партнерами. Але зараз Україна загальмувала не лише у внутрішніх реформах, але й у зовнішньоекономічних відносинах», - резюмував Олексій Дорошенко.

Як повідомляли в НБУ, за перші три місяці 2018 року Україна збільшила товарообіг із Росією порівняно з аналогічним періодом минулого року на 14,9% – до 2,6 мільярда доларів.

Як санкції США вплинуть на жваву торгівлю між Україною та Росією – за посиланням.

Також аналітики порталу з’ясували, як змінилося надходження прямих іноземних інвестицій в Україну за 2010-2017 роки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: