Поновлення Бочковського на роботі не означає, що слідство зняло з нього підозри в кримінальному провадженні

Читать на русском
Рішення суду про поновлення Бочковського не пов'язане з кримінальним провадженням проти нього. Чиновника дійсно неправильно звільнили.
Сергій БочковськийСлово і Діло

Сергій Бочковський, якого Окружний адміністративний суд поновив на посаді голови Держслужби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), скоріш за все, нескоро потрапить на робоче місце. У ДСНС стверджують, що рішення суду недостатньо й Бочковського має поновити на посаді своїм рішенням Кабмін, який його й звільнив у 2015 році. Чи можна говорити про те, що відновлення Бочковського на роботі знімає з нього всі підозри в кримінальному провадженні та хто зараз за законом має право сидіти в кріслі голови ДСНС, «Слово і Діло» розпитало адвоката Столичної колегії адвокатів Геннадія Дубова.

Нагадаємо, три роки тому Бочковського затримали прямо на засіданні Кабміну й у прямому ефірі транслювалося, як на нього демонстративно надягали кайданки та оголосили про підозру в розкраданні держкоштів. Коли Бочковського вивели із зали засідань Кабміну, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що вище керівництво ДСНС в особі Бочковського та його першого заступника Стоєцького підозрюються в махінаціях із купівлею палива за завищеними цінами.

Суд поновив на посаді екс-голову ДСНС Бочковського: реакція соцмережСергія Бочковського, який був затриманий на засіданні Кабміну, поновили на посаді голови ДСНС.

Це було одне з перших гучних затримань з елементами театралізованого дійства. Печерський районний суд дав згоду на двомісячний арешт чиновника з правом внесення застави в 1,184 мільйона гривень. Бочковський вийшов під заставу, уточнивши, що гроші йому допомогли зібрати друзі, й пообіцяв, що через суд доб'ється свого відновлення на роботі й доведе свою невинуватість.

Рішення суду про відновлення Бочковського на роботі не пов'язане з кримінальним провадженням проти нього. Чиновника дійсно неправильно звільнили, вважає Дубов.

«25 березня 2015 року, відразу після затримання Бочковського на засіданні Кабміну, він був звільнений розпорядженням уряду про його зняття з посади на підставі порушення присяги державного службовця. Це розпорядження було ініційоване МВС. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков написав доповідну записку, відштовхуючись від даних у матеріалах кримінального провадження. Там викладалася інформація про те, що Бочковський підозрюється в тяжких злочинах, тому його потрібно звільнити в зв'язку з тим, що він нібито порушив присягу держслужбовця. І прем'єр-міністр Яценюк підписав цей папірець», – розповів юрист.

За його словами, законним чином звільнення виглядає дещо інакше. У таких ситуаціях є два варіанти.

Охорона не пустила Бочковського на робоче місцеОхорона не пускає поновленого на посаді Бочковського на робоче місце. Раніше суд визнав протизаконним і скасував його звільнення.

«У першому варіанті чиновнику повідомляють про підозру й у рамках кримінального процесу слідчий клопоче в суді про його відсторонення від посади. Якби суд ухвалив таке рішення, то на час проведення розслідування ДСНС очолював би виконувач обов'язків голови Служби. Другий варіант більш суперечливий, але також законний. ДСНС або Кабмін на підставі, можливо, матеріалів слідства мали б провести службове розслідування. Не виключено, що його результати дали б підстави дійти висновку, що чиновник дійсно порушив присягу держслужбовця. Тоді його можна було б звільнити», – вважає Дубов.

Замість цього міністр Аваков просто написав доповідну про те, що чиновник підозрюється у вчиненні правопорушень, а прем'єр-міністр підписав розпорядження про звільнення Бочковського, не вдаючись в юридичні подробиці та важливі формальності.

Коли Бочковський почав судитися за своє поновлення на роботі, процес усіляко затягували.

«Як видно з Реєстру судових рішень, Бочковський подав позов про поновлення на роботі 15 квітня 2015 року, фактично через місяць після звільнення. Адміністративну справу двічі незаконно зупиняли. Відповідачі просили суд зупинити провадження доти, доки щодо Бочковського не буде ухвалене судове рішення в кримінальному провадженні. Судові слухання почали призначати лише з грудня 2017 року. Але суд з якихось причин не хотів розглядати цю справу», – зазначив Дубов.

Екс-керівники ДСНС вкрали 1 млн гривеньКолишнього керівника ДСНС України Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького звинувачують у розкраданні бюджетних коштів сумою більше 1 млн гривень.

Рішення суду про поновлення на посаді виконується негайно, до апеляційного оскарження, якщо воно буде подане. Бочковського дійсно мали б поновити на посаді розпорядженням Кабміну. Але, судячи з усього, ніхто цього не робитиме.

А поки що на крісло голови ДСНС претендують одразу два чиновники. Скоріш за все, Кабмін тягнутиме час, щоб не виконувати рішення суду про поновлення на посаді Бочковського, поки не будуть досягнуті якісь політичні домовленості. Таку думку висловив експерт із конституційного права Олександр Москалюк.

«У нас у країні таке відбувається не вперше. Щось подібне вже було з генпрокурорами. Думаю, що, скоріш за все, рішення буде політичним», – зазначив Москалюк.

На думку юриста, Бочковський також може звертатися до суду з позовом проти держави за приниження гідності, і якщо в Україні ця справа може всіляко затягуватися, то в Європейському суді – має всі перспективи.

«Коли йому надягали кайданки, тоді вже було зрозуміло, що це радше піар, аніж реальна боротьба з корупцією. Є певні правила, коли застосовують спецзасоби. Зокрема, кайданки надягають, коли особа може втекти, в разі, якщо вона може знищити сліди злочину або опиратися правоохоронцям чи має якісь переваги. Невже Бочковський збирався вистрибувати з вікна Кабміну або чинити опір правоохоронцям? Публічне безпідставне надягання кайданків може розглядатися як приниження гідності. Тому в деяких країнах у таких випадках під час затримання людині перемотують руки, наприклад, піджаком», – пояснив Москалюк, додавши, що затримання Бочковського в Кабміні мало всі ознаки дискримінації.

Нагадаємо, суд поновив на посаді екс-голову ДСНС Бочковського.

Як відбувалося затримання чиновника під час засідання Кабміну, можна подивитися на відео.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: