Світовий банк готує гарантійну операцію для України

Читать на русском
Для того, щоб нова операція СБ стала можливою, необхідно підтвердження завершення всіх дій по розпочатим реформам і сприятлива макроекономічна ситуація.

Світовий банк на прохання уряду України здійснює підготовку гарантійної операції на $650 млн на підтримку основних реформ для економічного зростання, фіскальної стійкості та поліпшення управління.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в повідомленні банку, передає агентство «Інтерфакс-Україна».

Світовий банк реалізував в Україні проекти на мільярдиСвітовий банк за 25 років співпраці реалізував в Україні проекти вартістю близько 12 мільярдів доларів.

«Після завершення підготовки та затвердження нової операції Україна отримає гарантію від Міжнародного банку реконструкції та розвитку на суму 650 мільйонів, яка допоможе запозичувати близько 800 мільйонів на зовнішніх ринках», – ідеться в ньому.

Для того, щоб нова операція СБ стала можливою, необхідне підтвердження завершення всіх дій щодо розпочатих реформ і сприятлива макроекономічна ситуація. У цьому контексті критичним банк називає набуття чинності законами «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення функціонування фінансового сектора в Україні» (№8331д) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування» (№6027д), які були ухвалені Верховною Радою в липні 2018 року.

Банк також вказує, що критичним для уряду є досягнення угоди з Міжнародним валютним фондом щодо четвертого перегляду програми розширеного фінансування EFF, без якої нова гарантійна операція не зможе бути здійснена.

«Світовий банк закликає уряд України завершити всі необхідні дії щодо розпочатих реформ і досягти угоди з МВФ щодо четвертого перегляду програми кредитування», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що місія МВФ щодо четвертого перегляду програми EFF прибуде в Україну 6 вересня. Український уряд і Нацбанк розраховують, що за підсумками її роботи буде ухвалене рішення про виділення країні 5-го траншу кредиту EFF на суму близько $1,9 млрд.

Нагадаємо, що Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання ще з липня 2017 року: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення до економічно обґрунтованого рівня. Підвищення, за різними оцінками, може скласти від 30% до 60% у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках.

Уряд поки відмовляється підвищувати вартість газу для громадян, аргументуючи це тим, що спочатку необхідно передбачити компенсатори для бідних верств населення.

26 липня Кабмін уже вкотре відклав підвищення цін на газ для населення.

Позиція МВФ є досить жорсткою, оскільки уряд України в 2017 році ухвалив рішення про підвищення газових цін, що дозволило отримати черговий транш кредиту МВФ. Однак згодом Кабмін в односторонньому порядку відмовився від виконання цього зобов'язання.

Водночас 7 червня Верховна Рада ухвалила закон про «Вищий антикорупційний суд». 12 липня Рада внесла зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів» із поправкою щодо передачі до Вищого антикорупційного суду всіх підслідних йому справ з дня початку його роботи, що було важливою вимогою Фонду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: