Гвинтівки з Канади: чи отримає Україна перевагу над бойовиками

Читать на русском
Снайперські гвинтівки, які поставлятимуться в Україну з Канади, майже співставні з американським Barrett.

Канадська компанія PGW Defense Technologies, що спеціалізується на оборонних технологіях, продаватиме великокаліберні снайперські гвинтівки в Україну. Поставки почнуться вже восени, а сума контракту становить $770 тисяч. Ми зібрали всі факти, які відомі про цю зброю, а також про те, чим можуть відповісти на таке посилення бойовики Донбасу.

Власник канадської компанії PGW Defense Technologies Росс Спагруд розповів, що його фірма восени цього року почне поставки далекобійних снайперських гвинтівок в Україну. Відповідна угода вже підтверджена. Вона передбачає поставку 12,7-мм гвинтівки PGW LRT-3 (50-й калібр). Загальна сума контракту становить $770 тисяч. Окрім того, контракт передбачає «деяку післяпродажну підтримку, обслуговування та навчання персоналу».

«Багато канадців мають українське походження, і я абсолютно впевнений, що кожен українець у Канаді напевно підтримує схожі ініціативи для захисту інтересів своєї Батьківщини», – заявив Спагруд.

Про те, що Канада поставлятиме зброю в Україну, йшлося й раніше. По-перше, Канада навіть раніше, ніж США, відкрила такі можливості для України, включивши нашу країну до Автоматичного контрольного списку держав (Automatic Firearms Country Control List – AFCCL), до яких дозволені поставки вогнепальної зброї з Канади.

По-друге, наприкінці травня депутати Консервативної партії Канади запропонували віддати Україні зброю загальною вартістю $9,6 млн, яке спочатку призначалася іракським курдам. І, нарешті, наприкінці липня депутат від опозиційної Консервативної партії Канади Джеймс Безан повідомив про існування вже укладеної між Україною та Канадою угоди про постачання снайперських гвинтівок. Очевидно, в своєму інтерв'ю Росс Спагруд заявив про імплементацію саме цієї угоди.

Компанія PGW Defense Technologies виробляє три типи снайперських гвинтівок, калібром 7,62 мм, 8,6 мм та 12,7 мм. Далекобійна снайперська гвинтівка LRT-3, як уже говорилося вище, має калібр в 12,7 мм. Максимальна ефективна дальність стрільби з цієї гвинтівки становить 1800 м, що є порівнянним із легендарним американським Barrett'ом, який уже перебуває на озброєнні української армії. Але якщо Barrett є так званою «антиматеріальною зброєю», призначеною для виведення з ладу автомобільної та легкоброньованої техніки, а також для боротьби з противником, що перебуває в укриттях, то LRT-3 володіє більшою точністю бою та являє собою саме снайперську гвинтівку.

«Дончанка» проти Barrett: чи мають бойовики відповідь американській зброїБойовики не можуть розраховувати на повноцінну допомогу з Росії й переробляють стару радянську зброю.

Джерела, знайомі з перебігом переговорів, зазначають, що LRT-3 міг з'явитися на озброєнні Нацгвардії ще в 2014-2015 роках, але тоді контракт зірвався. За інформацією відкритих джерел, вартість однієї такої гвинтівки становить $8500.

Виникає цілком логічне запитання, чим зможуть відповісти бойовики на Донбасі на таке серйозне снайперське посилення української армії. Стара добра 7,62-мм снайперська гвинтівка СВД помітно поступається і «американцю», і «канадцю». Максимальна прицільна дальність стрільби із СВД з оптичним прицілом становить 1300 м, однак вогонь із цієї снайперської гвинтівки найбільш ефективний на відстані лише 800 м.

Водночас у Росії існують зразки великокаліберних снайперських гвинтівок, які за своєю далекобійністю можуть змагатися з американською та канадською зброєю. Наприклад, це наддалекобійна гвинтівка «Сумрак» калібром 10,3 мм (408 Cheyenne Tactical). Якщо вірити відкритим джерелам, то вона здатна ефективно вражати цілі на відстані 2300 м. Однак «Сумрак» перебуває на озброєнні служби безпеки президента РФ і навряд чи з'явиться в розпорядженні бойовиків на Донбасі.

Небезпечним суперником американського Barrett і канадського LRT-3 також можна вважати російські 12,7-мм гвинтівки ОСВ-96 та АСВК. Перша здатна вражати ціль на відстані до 1800 м, а друга – до 1500 м. Зокрема, за деякими даними, АСВК вже застосовувалася під час бойових дій на Донбасі.

ОСВ-96 встигла повоювати під час обох чеченських компаній, а також у Сирії. Вона є на озброєнні російської армії й також може з'явитися на Донбасі.

Нагадаємо, що бойовики спробували спорудити свою «відповідь» Barrett'у у вигляді «антиснайперської» 12,7-мм гвинтівки «Дончанка». Однак за більш уважного розгляду «Дончанка» виявилася переробленою радянською однозарядною протитанковою рушницею Дегтярьова калібру 14,5 мм зразка 1941 року. Народні умільці з «ДНР» прилаштували до нього 12,7-мм ствол від кулемета «Утес», проте гідною відповіддю американському Barrett'у й канадському LRT-3 донецьку гвинтівку вважати, звичайно ж, не можна.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: