«Дончанка» проти Barrett: чи мають бойовики відповідь американській зброї

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Бойовики незаконної «ДНР» нещодавно показали свою «відповідь» американському Barrett, так звану «антиснайперську» гвинтівку «Дончанка». При більш уважному розгляді гвинтівка виявляється переробкою старої радянської протитанкової рушниці Дегтярьова (ПТРД). Переробками радянських систем є й інші «досягнення» «оборонно-промислового комплексу» незаконної «республіки», якими вихваляється ватажок «ДНР» Олександр Захарченко. В реальності ж «ОПК ДНР» не здатен забезпечити формування «республіки» навіть найпростішими засобами для ведення війни.

Про майбутні постачання в Україну потужних американських великокаліберних снайперських 12,7-мм гвинтівок Barrett стало відомо минулого тижня. Бойовики «ДНР» поспішили пред'явити свою відповідь: буквально через пару днів після звістки про Barrett, у мережі з'явилося відео, на якому «міністр доходів і зборів» незаконної «ДНР» Олександр Тимофеєв («Ташкент») тестує великокаліберну гвинтівку під назвою «Дончанка».

Цю зброю вперше показали в «ДНР» ще в жовтні, позиціонуючи її як антиснайперську гвинтівку калібру 12,7 мм. А після того, як стало відомо про Barrett, навіть центральні російські ЗМІ розрекламували «Дончанку» як відповідь на відомі американські снайперські гвинтівки.

Однак при більш уважному розгляді відео за участю «Ташкента» стає зрозуміло, що «Дончанка» не лише не підходить для антиснайперської боротьби, а й узагалі не є гвинтівкою. Виріб «ОПК ДНР» не має оптичного прицілу і є однозарядною системою, тоді як наявність оптики є обов'язковою умовою для снайперської стрільби, а практично всі сучасні гвинтівки є багатозарядними системами. Крім того, конструкція затвора ріднить «Дончанку» зі старою радянською протитанковою рушницею Дегтярьова калібру 14,5 мм. Вона була прийнята на озброєння в СРСР ще в 1941 році й у подальшому використовувалося для боротьби з німецькою бронетехнікою. Переробкою старого ПТРД «Дончанка», власне кажучи, і є – просто бойовики модифікували стару радянську зброю, забезпечивши її стволом калібру 12,7 мм.

Бойовики не можуть розраховувати на повноцінну допомогу з Росії й переробляють стару радянську зброю.

Відомий російський волонтер Андрій Морозов (kenigtiger), що постачає бойовикам «ДНР» і «ЛНР» різне обладнання, також підтвердив, що «Дончанка» – не протиснайперська гвинтівка: «Власного виробництва снайперських 12,7-мм стволів у «республіках» немає. «Будуються» всі ці апарати навколо стволів від 12,7-мм кулеметів НСВТ «Скеля».

Морозов також зазначив, що балістичні властивості «Дончанки» можна порівняти з балістикою кулемета «Утес». Цей кулемет – досить потужна й далекобійна зброя, прицільна дальність стрільби з неї по наземних цілях досягає 2 кілометрів (гвинтівка Barrett ефективна на відстані близько 1800 метрів), проте навряд чи «гібрид» ПТРД та «Утеса» має видатну далекобійність і точність. Тут варто відзначити, що й оригінальний ПТРД був ефективним на дальності близько 500 метрів, тому конкурентом Barrett його вважати не можна, та й не потрібно, оскільки це вироби абсолютно різних епох.

Бойовики не можуть розраховувати на повноцінну допомогу з Росії й переробляють стару радянську зброю.

Ще однією проблемою «ОПК ДНР», про яку говорить російський волонтер, є відсутність спеціальних снайперських 12,7-мм боєприпасів. Для своїх виробів бойовики будуть змушені використовувати кулеметні боєприпаси, які не підходять для снайперської стрільби. Тоді як американські гвинтівки поставлятимуться в Україну разом з усіма необхідними комплектуючими, аксесуарами й головне – з необхідними боєприпасами.

«Дончанка» – не єдиний «успіх» донецької «оборонки», яким встиг похвалитися ватажок «ДНР» Олександр Захарченко. Раніше він демонстрував самопальний пістолет «Оплот» зі змінним стволом калібру 7,62 та 9-мм, який виявився переробкою старого радянського пістолета ТТ. Також Захарченко стверджував, що в «ДНР» виробляються міномети, однак і міномет не можна назвати високотехнологічною зброєю.

Бойовики не можуть розраховувати на повноцінну допомогу з Росії й переробляють стару радянську зброю.

Андрій Морозов критично ставиться до того, що бойовики почали називати «ОПК ДНР». За його словами, підприємства «республіки» не здатні забезпечити формування «ДНР» навіть більш простими речами, ніж ствои до гвинтівок і снайперські патрони. Наприклад, маскувальними мережами й зимовими маскхалатах, а також зручним шанцевим інструментом для риття окопів. «У військах дефіцит банального польового телефонного кабелю, не кажучи вже про апарати й комутатори», – додав kenigtiger.

Однак якщо підприємства ОРДЛО не здатні поставляти бойовикам таке просте спорядження, то це могли б робити російські куратори, які поставляють на Донбас зброю та боєприпаси. Те, що цього не відбувається, зайвий раз свідчить про те, що в РФ ставляться до бойовиків на Донбасі як до «гарматного м'яса». На цьому тлі і Barrett, і тим більше ПТРК Javelin, поставки якого в Україну в рамках американської військової допомоги також очікуються, становитимуть величезну проблему для формувань «Л/ДНР». Річ у тім, що танковий парк бойовиків складається зі старих модифікацій танків Т-64 і Т-72, які поставляються в ОРДЛО з Росії. А протитанкові ракети Javelin особливо ефективні саме проти цих танків – між тим навряд чи росіяни захочуть «утилізувати» на Донбасі свою новітню бронетехніку.

Javelin Missile In ActionJawyerproductions

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: