Приватизація-2018: до бюджету поки що надійшло лише 0,2% від запланованого доходу

Читать на русском

На початку року Верховна Рада нарешті ухвалила нові правила приватизації державного майна, завдяки чому може бути продано близько 3,5 тисяч підприємств, в тому числі збиткових. На проведенні масштабної приватизації наполягали не лише українські чиновники, а й міжнародні партнери. Зокрема, Міжнародний валютний фонд ще давно озвучував ухвалення відповідного закону як одну з умов для отримання траншу.

І ось закон ухвалений, 11 червня Фонд державного майна віддав 22 накази про ухвалення рішення про продаж об'єктів зі списку великої приватизації. Цього року держава сподівається отримати до бюджету від приватизації 21,3 мільярда гривень, хоча прем'єр-міністр Володимир Гройсман допустив відхилення від запланованої суми надходжень.

Приватизація під час війни: економічний злочин чи необхідність?Фонд держмайна розширив перелік малої приватизації. Своєю чергою, у МЕРТ почнуть приватизацію з Центренерго. Про нюанси продажу держмайна, міркували експерти.

Глава уряду мав рацію: за півроку Фонд держмайна перерахував до бюджету лише 0,05 мільярда гривень або 0,2% річного плану. Із січня до червня до приватних рук вдалося передати лише два об'єкти, обидва вони розташовані в Тернопільській області – приміщення гаражів і незавершене будівництво 40-квартирного житлового будинку. Тобто про успіх процесу поки не йдеться.

У попередні роки з приватизацією в Україні також усе не було гаразд. Держава з 2015 року ще жодного разу не отримало до бюджету очікуваної суми. У 2015 році замість 342 об'єктів приватизували 117, дохід склав 151,5 мільйона гривень (0,9% від запланованого). У 2016 році справи пішли не краще – продали 140 об'єктів із 450. Надходження до бюджету склали 1,1% від запланованої суми (188,9 мільйона гривень).

Поки гайкращий результат був минулого року: до приватних рук передали 134 об'єкти, дохід до бюджету склав 3,4 мільярда гривень із запланованих 17,1 мільярда гривень (19,8%).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, 27 липня Фонд держмайна виставив перший лот малої приватизації – державний пакет акцій «Укрпапірпрому» розміром 99,9%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: