Приватизація під час війни: економічний злочин чи необхідність?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Виставляти на продаж великі стратегічні об'єкти в країні, де ведуться бойові дії - це державний економічний злочин.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив Голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає Слово і Діло.

«Україна розпродається з молотка, але влада замовчує, що ряд заводів є стратегічно важливими об'єктами і віддавати їх інвесторам не можна. «Одеський припортовий завод» і «Центренерго» - це по факту стратегічні об'єкти, хоча стратегічними їх уряд не називає», - наголосив Новак.

Економіст вважає, що наразі, у час, коли в країні війна продаж стратегічних підприємств, можна прирівняти до державного економічного злочину.

Приватизація в Україні для «чайників»: навіщо вона потрібна та як проходитимеУ листопаді парламент у першому читанні схвалив законопроект про приватизацію. Після підсумкового ухвалення документа близько 3,5 тисячі держпідприємств можна буде передати в приватні руки. Слово і Діло розбиралося, навіщо і як це буде відбуватися.

«Всі підприємства під час ведення бойових дій в країні мають мінімальну ціну. У період мінімальних цін виставляти на продаж великі стратегічні об'єкти - це великий економічний державний злочин проти громадян України. Аргументація про те, що продають з молотка збиткові підприємства, не відповідає дійсності. Це фіктивна збитковість, бо великі об'єкти могли бути навмисне доведені до збиткових», - пояснює економіст.

Своєю чергою, кандидат економічних наук Євген Невмержицький, протилежної думки і вважає, що наразі не варто зволікати з приватизацією.

«Річ у тім, що в ситуації з приватизацією йдеться не стільки про ціну, скільки про умови. Спектр дуже широкий: підприємства, комплекси, приміщення, обладнання, техніка, торгові підприємства, але якщо зараз нічого не продавати, зволікати й чекати кращого часу, то це не означає, що хоча б сьогоднішня вартість підприємств утримається на цьому ж рівні», - вважає Невмержицький.

Крім того, на сьогодні більшість підприємств на приватизацію працюють у тіньовому секторі. Тобто, наприклад, приміщення здають в оренду.

«В результаті, плата за оренду йде не до бюджету, а до кишень тих, хто має доступ до управління. Тому йдеться не лише про ціну підприємств, які приватизують», - відзначив експерт.

Як повідомлялося, в Україні першим на продаж можуть виставити «Центренерго».

Раніше «Слово і Діло» розбиралося, навіщо взагалі потрібна приватизація в Україні та як вона проходитиме. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: