Яка ситуація на ринку нерухомості та як зміняться ціни на житло?

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Банківське кредитування все ще є дорогим задоволенням, але простежується тенденція до зниження кредитних ставок, що, своєю чергою, хоч і повільно, але позитивно впливає на ринок нерухомості. З плюсів – особливих потрясінь на ринку не передбачається.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт у сфері нерухомості Олег Приходько, оцінюючи ситуацію на ринку нерухомості.

«До кінця поточного року ринок житлової нерухомості буде схильний до тенденцій останніх двох-трьох років. Найдешевший житловий фонд продовжить свій шлях до здешевлення. Скоріш за все, він втратить у своїй вартості до 10%. Аргумент, який може вплинути на цю динаміку, – це реальний початок будь-якої програми уряду з модернізації житлового фонду країни», – зазначив Приходько.

Про те, що в країні більш ніж половина багатоповерхових житлових будинків потребує якщо не знесення, то капітального ремонту, говорять уже не перший рік, нагадав він.

За його словами, рішення перебуває у фінансовій площині.

«Поки достеменно невідомо, де взяти кошти для вирішення питання з «передсмертними» сталінками, хрущовками, гуртожитками часів індустріалізації, що розвалюються, та бараками, які ще подекуди збереглися», – підкреслив експерт.

Первинний ринок житла докладе всіх зусиль, щоб ціни зросли хоча б на 7-10%, додав фахівець.

«Кожен працівник забудовника в будь-якому зі своїх інтерв'ю обов'язково скаже, що ринок нерухомості давно пройшов період стагнації, досяг дна, відштовхнувся від нього й показує зростання. Що саме зараз – улітку/восени – найкращий час для купівлі житла й що в майбутньому періоді точно буде зростання цін», – уточнив він.

На його думку, відповідно, всі великі забудовники, які одночасно будують і реалізовують по кілька житлових комплексів, підніматимуть ціни.

«У всіх на те будуть причини та аргументи, але все ще слабкий попит змусить їх створювати акції», – пояснив Приходько.

Літні акційні пропозиції будуть у межах 20%, але не варто виключати й повторів минулого року в чверть вартості. Таким чином, ми побачимо зростання цін, за якого акційне житло можна буде купити за ціною, значно нижчою від заявленої ринкової.

Також, на його думку, середній сегмент житла продовжить свій рух на сегментацію та розшарування.

«Частина житлового фонду рухатиметься в бік старого, а частина – буде все ще привабливою й бажаною для покупців», – припустив він.

Саме в цьому сегменті основними причинами здійснення операцій із купівлі-продажу стане фактор торгу, наголосив експерт.

Таким чином, що більше будуть готові відняти від заявленої вартості продавці, то більш охоче покупці розлучатимуться зі своїми заощадженнями, а обирати покупцям є з чого, додав він.

Соціальне житло в Україні: що обіцяють голови ОДАСлово і Діло розбиралось, як голови обладміністрацій забезпечують населення соціальним житлом.

«Існує ймовірність, що на цінову політику ринку нерухомості вплине сезонний фактор, саме осіннє зростання основних світових валют щодо гривні. А якщо до цього ще додасться й дефіцит валюти, який буде пов'язаний із черговими виплатами України за зовнішніми позиками, то ми можемо зіткнутися з курсом у межах 30+ гривень за долар», – акцентував фахівець.

Він не виключив, що це може підштовхнути до купівлі тих покупців, у яких заощадження у валюті.

«Але, з іншого боку, буде відтік потенційних покупців, які розраховували на короткочасні кредити, розстрочки від продавців первинної нерухомості й тих, хто має стабільні доходи в гривні», – пояснив експерт.

На його думку, в зоні особливого ризику опиняться об'єкти первинного ринку нерухомості, які балансують у своїх цінових пропозиціях на рівні собівартості будівництва.

Фахівець висловив побоювання, що в разі просіданні ринку на рівні до 10% вони будуть змушені якщо не зменшувати обсяги будівництва, то знижувати собівартість, яка й так уже на низькому рівні.

«Застосування ще більш дешевих і менш якісних будівельних матеріалів погіршить і без того не найякісніше будівництво. Тут уже потрібно буде вибирати: або дешево й економно, або дорожче і якісно», – резюмував Олег Приходько.

За даними НБУ, в 2017 році собівартість будівництва середньостатистичного квадратного метра склала близько 12,2 тисячі гривень. Цього року цифра зросте до 14,3 тисячі гривень.

Нагадаємо, днями Кабмін виділив гроші на житло для сімей загиблих і постраждалих в АТО.

Детальніше про соціальне житло та обіцянки місцевої влади – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: