Нові платіжки за вивезення сміття: що зміниться для киян

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

У серпні кияни вперше отримають нові платіжки, в яких плата за утилізацію побутових відходів буде виведена окремим рядком. Досі вона була частиною тарифу на утримання прибудинкових територій, а тариф виходив із розрахунку на квадратний метр житла. Відтепер нові тарифи рахуватимуть залежно від того, яка кількість мешканців прописана в квартирі. Тим часом мер міста заявив, що новий завод із переробки сміття влада планує збудувати протягом двох-трьох років. Наразі ж Віталій Кличко пообіцяв реконструювати полігон №5.

Директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко констатував, що вимоги записані в новій редакції закону про ЖКП.

За його словами, в багатьох містах України така послуга, як вивезення сміття, куди включені ще транспортування та захоронення, оплачується окремо й ведеться навіть державна статистика.

Експерт уточнив, що зараз у платіжках киян та жителів інших міст, там, де записане утримання будинку та прибудинкових територій, також закладене вивезення сміття.

Він додав, що зараз просто законодавчо виділили послугу окремо. Однак це лише перший крок, потрібні кардинальні зміни. Дуже багато плутанини й незрозумілих речей саме в цій галузі.

Як українські мери борються зі сміттямУкраїнські мери обіцяють нові контейнери, сміттєвози та сміттєпереробні заводи. Що з цього вони виконують – на нашій інфографіці.

«Є певні нормативи утворення сміття, які встановлює місцева влада. Чому в різних містах вони різні? Морфологія сміття в різних районах різна. Все залежить від того, наскільки заможне чи бідне населення в цьому мікрорайоні чи частині міста», – зазначив фахівець.

Це потребує унормування. Крім того, збирають сміття за обсягом, за кубами, а на сміттєзвалище приймають тоннами, підкреслив він.

«Є таке явище, що одна машина об’їжджає півміста, збирає з різних будинків сміття. Логічно було б, щоб одна машина обслуговувала один мікрорайон і не возила сміття всім містом. Тобто накопичилося багато питань», – пояснив Сергієнко.

За його словами, серед нововведень раціональним є те, що братиметься оплата за числом осіб, які проживають, але встановити це буде складніше, ніж площу квартира.

«По-перше, люди можуть не проживати за місцем реєстрації. По-друге, можуть мешкати незареєстровані люди. Процедура встановлення реального числа осіб, що проживають, не виписана. Як це зробити? Ходитимуть комісією, перевірятимуть скільки в кожній квартирі проживає людей?», – наголосив він.

Якби вдалося на ринку вивезення сміття організувати конкуренцію, убезпечити від змови перевізників, то можна було б досягти або фіксованого рівня тарифів на кілька років, або навіть зниження, додав фахівець.

Він звернув увагу, що влада намагається проводити новації, зокрема встановлення підземних контейнерів, яке почалося минулого року, й це дозволяє заощадити. Контейнери великого обсягу наповнюються й одним рухом маніпулятора забирають його, причому раз на тиждень, а не через день.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко обіцяє реконструювати полігон №5Сказано 1 серпня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

Однак, на його думку, щоб Київ став чистішим, потрібна наявність смітників і культури киян, а також забезпечення владою своєчасного вивезення сміття.

«Іноді в нас така картина, де два баки поруч, один з яких для натуральних відходів, а інший – для сухих, і один із них вивозять регулярно, а інший – так і лишають переповненим. Тобто є проблеми як адміністративні, так і пов’язані з культурою киян», – резюмував Олександр Сергієнко.

Детальніше про те, що Кличко обіцяв зробити «на благо всіх киян», – за посиланням.

Також аналітики порталу підбили підсумки чотирьох років роботи Кличка на посаді мера міста.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: