Як українські мери борються зі сміттям

Читать на русском

Сміття стає дедалі більше, саме по собі воно не зникає. З проблемою вивезення відходів зіткнувся вже не лише Львів, а й інші міста України. «Слово і Діло» розбиралось, як мери це питання вирішують.

Мер Києва Віталій Кличко цього року планує встановити в місті тисячу сучасних сміттєвих баків. А в 2017-му він провалив обіцянку встановити в столиці 300 підземних сміттєвих контейнерів, за фактом з'явилося лише 59.

Владислав АтрошенкоМіський голова Чернігова
Атрошенко запевнив, що в 2017 році у місті встановлять мінімум 76 сміттєвих урнСказано 19 червня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Підземний контейнерний майданчик в Івано-Франківську минулого року збирався збудувати мер Руслан Марцінків. «Така конструкція дозволить не лише уникнути неприємних запахів, але й обмежить доступ до контейнерів. Передбачені чотири занурених під землю контейнера, куди за допомогою люків можна буде викидати сміття», – розповів міський голова. Але в 2017-му з проектом не встигли, була лише розроблена проектно-кошторисна документація, а роботи будуть виконані цього року після проведення відкритих торгів. Таким чином, Марцінків провалив обіцянку.

У перспективі Марцінків ще має намір збудувати сміттєпереробний завод в Івано-Франківську. Для реалізації цієї мети планується виділити 10 га землі.

Підземні контейнери для сміття з'явилися на початку червня в Хмельницькому. Перші два були встановлені на вулицях Гагаріна та Соборній. «До кінця року будуть встановлені ще два аналогічних підземних контейнера. Зараз вибираємо місця», – заявив мер Олександр Симчишин.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий заявив, що сміттєспалювального заводу на території міста не будеСказано 19 квітня 2018 р.Статус обіцянки: У процесі

Симчишин також має намір побудувати сміттєпереробне підприємство. У лютому минулого року міська влада представила програму «Розумне довкілля», в якій передбачено, що до 2020 року збудують підприємство з переробки твердих побутових відходів. Восени мер повідомив, що проект буде реалізований трохи пізніше, до 2022-го. А на початку січня влада Хмельницького оголосила конкурс на виготовлення техніко-економічного обґрунтування будівництва сміттєпереробного комплексу.

Тим часом у Дніпрі закуповують сміттєвози: мер Борис Філатов обіцяв це зробити в 2018 році й зробив. Для міста придбали 12 машин. Крім того, Дніпро чекає ще 15 муніципальних сміттєвозів Ford, куплених у лізинг.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко пообіцяв притягнути до відповідальності посадових осіб за сміття на вулицях міста. Він дав доручення департаменту ЖКК провести перевірку діяльності КП «Черкаська служба чистоти». Невідомо поки, чим закінчилася перевірка.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» згадувало, що обіцяли зробити чиновники для вирішення сміттєвої проблеми Львова, в тому числі щодо Грибовицького полігону.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: