Арешт майна «Газпрому»: що собою являє та чи був узагалі

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Річ у тім, що ситуація досить неоднозначна. Це може бути просто певний сигнал про те, що «Газпрому» слід остерігатися. З ними не хочуть вести справи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи інформацію про те, що через судовий спір із «Нафтогазом» та арешт активів «Газпром» не може брати позики в іноземних банках.

«Річ у тім, що арешту майна «Газпрому» як такого не було. По-перше, якщо він був, то чому нам у тому ж «Нафтогазі» не продемонстрували відповідного документа? По-друге, арешт активів – це дуже тривалий процес», – зазначив Корольчук.

«Найшвидше, що можна зробити, – удар по акціях, тобто зупинити рух на ринку», – підкреслив він.

За його словами, для «Газпрому» це означає лише те, що вони не можуть продати ці акції.

«Тобто вони, як і раніше, можуть купувати броньовані автомобілі, дорогі автівки та речі. Просто акції лежатимуть на рахунках і їх нікому не можна буде продати. У сучасному світі це доволі поширені речі. Однак це не арешт, а радше попередження того, що можуть відбуватися різноманітні угоди», – пояснив експерт.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

Часто компанії, які мають акції, не потребують перевірки різних органів, антимонопольних комітетів і можуть швидко продати акції, якщо виникла якась небезпека.

«Яке конкретно майно арештували? Навіть власних труб, газопроводів у них немає. Точніше, все це якщо і є, то у формі акцій. Вони виступають акціонерами, а не кінцевими власниками», – резюмував Юрій Корольчук.

Відзначимо, в «Нафтогазі» попередили, що припинення транзиту газу через українську територію збільшить імовірність масштабного конфлікту між Україною та Росією.

Що обіцяли українські політики з приводу газу – в нашомуогляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: