«Нафтогаз» не піде на мирову з «Газпромом»

Читать на русском
Нафтогаз пропонує Газпрому сплатити компенсацію і зупинити будівництво Північного потоку-2, а потім говорити про мирову угоду.

Мирова угода між «Нафтогазом» і «Газпромом» щодо вже ухвалених Стокгольмським арбітражем рішень є неможливою.

Як пише «Слово і Діло», про це в п'ятницю, 20 липня, заявив комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко в Facebook.

У Мін'юсті порахували, яку частину боргу Україні вдалося стягнути з «Газпрому»Мін'юст веде переговори з іноземними радниками про стратегію повернення до бюджету іншої частини боргу.

«Як ми сказали «Газпрому» на тристоронній зустрічі, мирова угода щодо вже ухвалених арбітражем рішень є неможливою. Це навіть суперечить суті мирових угод – потрібно було про них домовлятися до ухвалення остаточного рішення арбітражем», – заявив він.

Крім того, до арбітражу був поданий новий позов НАК щодо «Газпрому» з вимогою компенсації понад 12 млрд дол. І, як зазначив Вітренко, якщо «Газпром» хоче укласти мирову угоду щодо нових арбітражних процесів, він може оплатити НАК компенсацію в позасудовому порядку.

Разом із тим він додав, що це не може затримувати тристоронні переговори щодо транзиту після 2019 року.

«Ну якщо хтось хоче штучно ці переговори затягувати або відкладати, то має бути відкладене й будівництво «Північного потоку-2» як політичного та антиконкурентного проекту», – вважає Вітренко.

Як відомо, мирова угода «Газпрому» з «Нафтогазом» обговорювалася на переговорах у Берліні як один із варіантів, але рішень щодо цього питання немає.

Після переговорів голова української делегації, міністр закордонних справ Павло Клімкін відкинув можливість позасудового врегулювання справ у Стокгольмському трибуналі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: