Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олексій Гончаренко

Читать на русском
Гончаренко виконав 32 відсотки обіцянок. Йому належить виконати ще половину своїх зобов'язань.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олексій Гончаренко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Гончаренко пройшов до парламенту за багатомандатним округом від БПП в листопаді 2014 року. Нардеп дав 60 обіцянок, з яких виконав 20 (32%), а 11 – провалив.

Олексій ГончаренкоНародний депутат України

Слабке місце в роботі нардепа – пообіцяти надіслати депутатський запит й нічого при цьому не зробити. Гончаренко не подав депутатський запит про контроль гарантій виконання ремонтних робіт на трасі Київ-Одеса.

«Ремонт на тій же трасі Одеса-Київ виконували певні компанії. Якщо сьогодні якась ділянка виявиться аварійною, то хтось має понести за це відповідальність або хтось має власним коштом її відновити. І це єдиний шлях. Тому що якщо ми щороку робитимемо одну й ту саму ділянку, то зрозуміло, що ми ніколи не збудуємо в Україні нормальних доріг», – заявив Гончаренко на одному з телеканалів.

На запитання ведучого, чи готовий нардеп звернутися з депутатським запитом з приводу траси Київ-Одеса, хто робив ремонт цієї дороги й хто має відповідати за її якість, Гончаренко відповів: «Я не просто готовий, я це постійно роблю. Зроблю й із приводу траси Київ-Одеса». Але протягом півтора місяця так нічого й не зробив.

Аналогічна ситуація склалася із запевненнями нардепа надіслати запит щодо будівництва Керченського мосту з приводу ймовірних поставок будматеріалів українськими компаніями, а також надіслати до правоохоронних органів запит щодо стихійної торгівлі в Одесі.

Не надіслав він запитів щодо наявності інших громадянств у в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, а також з приводу корупції на держпідприємствах. Сам Гончаренко повідомив, що надіслав 26 запитів, однак вони не стосувалися перелічених тем.

Набагато краще виходить у Гончаренка працювати в сесійній залі. Як і обіцяв, він підтримав ухвалення законопроекту про створення Антикорупційного суду. Також нардеп збирався підтримати поправку до електронного декларування про зняття відповідальності в разі неподання декларації до 1 квітня. Навесні 2018 року Верховна Рада намагалася ухвалити два законопроекти про скасування декларування для громадських організацій, проте вони були відхилені й зняті з розгляду.

Крім цього, Рада не змогла включити до порядку денного й розглянути проекти законів, якими пропонується звільнити від подання декларацій антикорупційних громадських активістів. Гончаренко підтримував ухвалення всіх ініціатив.

Крім того, нардеп проголосував за відставку голови НБУ Гонтаревої та підтримав призначення на цю посаду Смолія. Ще він підтримав постанову ВРУ щодо «антибандерівського» закону в Польщі й продовження мораторію на продаж землі. Загалом, нардеп виконав більш ніж 10 обіцянок про те, що голосуватиме за ті чи інші законодавчі ініціативи.

До кінця каденції Гончаренку потрібно встигнути виконати або остаточно провалити ще половину всіх своїх запевнень. Так, він має намір голосувати за законопроект про зняття недоторканності в двох редакціях: депутатській та президентській.

«Я як народний депутат також є співавтором депутатського законопроекту, я за нього голосуватиму, але я також голосуватиму й за президентський законопроект. Тому що в кінцевому варіанті, коли справа дійде до 300 голосів, президентський законопроект має хоч якісь шанси на ухвалення, а депутатський законопроект – це лише лакмус», – заявив він.

Крім того, нардеп обіцяв голосувати за законопроект щодо забезпечення виборчих прав для переселенців і підтримувати законопроект про запровадження провокацію хабара.

Олексій ГончаренкоНародний депутат України
Гончаренко пообіцяв підтримувати законопроект введення "провокації" хабаряСказано 4 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Архів

«Не можна, не отримавши дозволу, прослуховувати мобільні телефони, а також, якщо в нас ще не змінена стаття про провокацію хабара, не можна цього робити. Давайте змінювати закон. Я згоден особисто з тим, що нам потрібно підтримати й дати можливість для правоохоронних органів створювати провокацію хабара, щоб працювати й виявляти хабарників. Але для цього нам спочатку потрібно ухвалити зміни до закону. Тому що сьогодні це кримінальний злочин – до 8 років ув'язнення. Тому я за те, щоб ми вийшли в правове поле», – заявив нардеп.

Ще Гончаренко пообіцяв, що не голосуватиме за запровадження візового режиму з РФ і планує балотуватися на наступних парламентських виборах від БПП.

«Збираюся далі йти на наступні парламентські вибори, сподіваюся, що буде змінена виборча система на відкриті регіональні списки. Якщо брати сьогоднішнє законодавство, то це вирішуватиме з'їзд партії БПП, від якої й планую йти», – заявив Гончаренко.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: