НБУ по-новому рахуватиме курс гривні до долара. Що змінилося?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

З 1 серпня 2018 року Нацбанк кардинально змінює методику розрахунку офіційного курсу гривні до долара. Регулятор перестане враховувати вечірні торги на міжбанку, запровадить анкетування банкірів, а також встановлюватиме довідковий курс. Згідно із заявою НБУ, ці заходи покликані мінімізувати вплив спекулятивної складової на курс.

Економічний експерт Андрій Блінов підкреслив, що це методологічна річ. Не можна змінити девальвацію чи ревальвацію в такий спосіб. Це просто метод, в який момент фіксувати офіційний курс та яким чином його підраховувати.

«Дійсно, методика спрямована на те, що НБУ трохи згладжуватиме коливання курсу, але це відбуватиметься в ті моменти, коли ринок не є активним. Наприклад, вихідні в США, в Україні, якісь передсвяткові дні, коли обсяги торгів мізерні. Для цього НБУ розробив методику обрахування довідкового та резервного курсу. Саме на такі випадки», – зазначив Блінов.

Єдине, що змінюється, – у звичайні дні НБУ фіксує курс валюти не після завершення торгів, близько шостої години, додав він.

«Тепер НБУ фактично відсікає міжбанк і фіксує курс станом на четверту годину. Щоденний обсяг торгів на цю мить уже складає близько 95%. Тобто майже весь ринок відторгував. Ринок після четвертої години, як правило, мертвий», – пояснив економіст.

Суттєво це в звичайні дні не впливатиме на офіційний курс наступного дня, уточнив він.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

На його думку, це технічне рішення НБУ, яке, можливо, ухвалили для зручності Нацбанку.

«Відтак, не о шостій отримуватимуть курс, а о четвертій. Відповідно, є ще дві години, щоб встигнути все оформити й раніше піти додому, наприклад. Не виключено, що це зроблено в тому числі для зручності працівників банків, оскільки не потрібно більше сидіти й чекати, коли вже НБУ встановить офіційний курс», – підкреслив Блінов.

Щодо спекуляцій, то така риторика не зовсім зрозуміла, оскільки НБУ навіть видав статистику за червень, де обсяг форвардних операцій – 4 мільярди, що дорівнює обсягу взагалі нашого міжбанківського ринку, наголосив він.

«Однак якщо говорити, що банки сильно спекулюють, що великий розрив між купівлею та продажем за рахунок позиції банків, то такого немає», – акцентував експерт.

За його словами, торгівля валютою, можливо, й передбачає спекуляції, але все одно на ринку залишаються інструменти стримування.

«Не можуть банки масово брати участь у купівлі валюти за рахунок балансу, потім її тримати певний період, потім продавати й розхитувати ситуацію. Зміна методики – технічні речі. По-перше, будесправедливіший курс у моменти, коли ринок є аномальним, коли мало обсягу валюту. По-друге, це зручність для самих працівників банків», – резюмував Андрій Блінов.

Раніше «Слово і Діло» проаналізувало сезонні коливання курсу гривні за останні 5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: