НБУ пояснив причини падіння курсу гривні в липні

Читать на русском
У НБУ пояснили курсові коливання гривні. Причина падіння національної валюти – повернення ПДВ наприкінці місяця та зростання долара.

На девальвацію гривні протягом останніх тижнів вплинули перерахування дивідендів за кордон і вихід нерезидентів з ОВДП.

Про це повідомили в прес-службі регулятора, пише «Слово і Діло».

НБУ прогнозує долар по 40 гривень. Панікувати?Згідно з планом НБУ, курс гривні в разі припинення України співпраці з МВФ уже в 2018 році може досягти 31,8 гривні за долар. А якщо ситуація доповниться падінням цін на метали, то впаде до 40 гривень за долар.

Вони пояснили курсові коливання низкою факторів.

«Зокрема, це активне проведення компаніями операцій із перерахування дивідендів за кордон (із початку липня з цією метою було куплено майже 300 мільйонів доларів) і вихід нерезидентів з ОВДП (з початку липня обсяг ОВДП у портфелях нерезидентів скоротився майже на 1,3 мільярда гривень)», – повідомили в НБУ.

Крім цього, на зниження курсу гривні до долара вплинули інші чинники: значні обсяги повернення ПДВ наприкінці місяця, що значно зменшує обсяг вільного продажу валюти, а також збільшення попиту на готівкову валюту.

З метою згладжування валютних коливань НБУ виходив на ринок із валютними інтервенціями – з початку минулого тижня на ринку було продано 148 мільйонів доларів США.

Раніше в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі заявляли, що прогноз економічного та соціального розвитку України на 2019-2021 роки побудований на базовому припущенні плавної девальвації гривні – не більш ніж 3,2% на рік.

Також «Слово і Діло» писало, як в НБУ пояснили, чому в липні подорожчав долар.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: