Доля Захарченка: чому ватажок «ДНР» сховався від людей

Читать на русском
Ватажок ДНР Олександр Захарченко міг вступити в серйозний конфлікт із московськими кураторами.

Останнім часом ватажок незаконної «ДНР» Олександр Захарченко практично припинив з'являтися на людях. Причини несподіваного «самітництва» Захарченка називають найрізноманітніші – від поранення на передовій до конфлікту з кремлівськими кураторами. Ми зібрали всю наявну на сьогодні інформацію про Олександра Захарченка й про те, яка доля на нього чекає.

Про те, що ватажок незаконної «ДНР» Олександр Захарченко не з'являється на публіці, почали активно говорити в останній тиждень липня. Повідомлялося, що Захарченко закрився в своїй конторі, нікуди не виїжджає й не проводить велику кількість зустрічей. Також повідомлялося, що Захарченко нібито переніс операцію в Москві й навіть отримав поранення під Авдіївкою.

Про те, що Захарченко поранений, повідомила в соцмережах офіцер ЗСУ, що пише під ніком Viktoriya Rudenko. За її словами, ватажка поранили його ж бойовики, коли той у машині так званої «МГБ» приїхав заарештувати (очевидно, під Авдіївку) бойовиків, які «викрали з «потоку» партію наркоти та грошей». Однак підозрювані чинили опір. Як написала Вікторія Руденко, в результаті перестрілки Захарченко отримав «від своїх же макак кулю в ср... ку» і «був вивезений до Московії, де прооперували». «Але на дупі вже немає живого місця», – смакувала пікантні подробиці блогер.

Щоправда, в останній день липня в соцмережах та в українських ЗМІ з'явилися публікації про те, що обліковий запис Viktoriya Rudenko – фейковий, а новини, які там публікуються, не відповідають дійсності.

Інформацію про те, що Захарченко поранений, спробували спростувати російські ЗМІ, які повідомили, що очільник «ДНР» дійсно був планово прооперований у Москві, але через давнє поранення, отримане в 2015 році під Дебальцевим. Крім операції, називалися й інші версії раптового зникнення Захарченка – запій і виклик «на килим» до Москви.

До запою ми ще повернемося. А ось про те, що ватажка «ДНР» «викликали на килим» повідомив telegram-канал «Донецький Абориген», що розповідає про події на непідконтрольною території: «12 липня Олександр Володимирович був викликаний особисто до уряду, до Москви, для надання звіту про діяльність та витрачання державних грошей, виконання гуманітарних програм. На заявлену зустріч не з'явився, показав довідку з лікарні – звичайна державна практика. Але це не завадило йому цього ж дня (12 липня) виїхати до Ростова для святкування дня народження до однієї відомої особи (очевидно, йдеться про Віктора Януковича, хоча в екс-президента день народження 9 липня – ред.)».

Автор повідомлення особливо зазначив, що Олександр Захарченко «дуже уважно ставиться до ростовських зв'язків, одні сигаретні справи скільки грошей принесли»: «...А тут якийсь віце-прем'єр уряду Росії викликає з якимись звітами щодо бюджету»...

Другою версією виклику Захарченка до Москви називалося його небажання розформувати на вимогу московських кураторів деякі вірні лише йому бандформування. В покарання за впертість у Кремлі нібито «прикрутили» фінансування, яке призначалося для функціонування «ДНР». Побічно цю ситуацію підтверджує інформація про проблеми з виплатами зарплат у «ДНР», а також про те, що в останні дні липня Захарченко різко підняв комунальні тарифи для «юридичних осіб» і «бюджетних організацій». Судячи з усього, ці заходи потрібні для того, щоб закрити «бюджетну дірку», яка виникла в цілковито залежній від російського фінансування «республіці».

У «ДНР» вимагають від України 227 полоненихУ Донецьку заявляють, що в полоні перебувають 277 осіб, але українська сторона нібито визнає наявність лише 82 полонених.

Версію про запої Олександра Захарченка повідомив ватажок терористів Слов'янська Ігор Гіркін («Стрєлков»). «Чутки про нове «бойове поранення» пана-отамана Захарченка-Таврійського, як і очікувалося, не підтвердилися. Пан-отаман живий, здоровий і просто трохи «з похмілля». Щоправда, як і майже щоранку», – написав у своєму пабліку в соцмережі «ВКонтакте» Ігор Гіркін.

Варто зазначити, що запій «пана отамана» якраз і може бути наслідком назрілих проблем у відносинах Олександра Захарченка з його кремлівськими кураторами.

Те, що такі проблеми є, підтверджує інформація, оприлюднена на ще двох telegram- каналах, які висвітлюють життя в «ДНР». «У Ростові Захарченко не сидить, у Донецьку він. І він, і вся наближена до нього верхівка чекають, що ж вирішать із ними в Москві», – повідомляє telegram-канал «Волчий нюх». А 31 липня telegram-канал «Это ДНР, детка» оприлюднив дані про те, що в Москві нібито визначилися з подальшою долею Захарченка: «Захарченко втратить посаду прем'єр-міністра, але залишиться главою з урізаними повноваженнями. Основна кандидатура на посаду прем'єра – Пашков, директор курченківського ВТС». Відзначимо, що Володимир Пашков є гендиректором підприємства «Внешторгсервіс», яке взяло в управління «націоналізовані» бойовиками «ДНР» і «ЛНР» українські підприємства.

Чутки про те, що Олександр Захарченко отримав поранення, скоріш за все, дійсно не відповідають дійсності. А ось версія про те, що нинішня верхівка «ДНР» має проблеми в Москві, через що Захарченко нібито пішов у запій, очевидно, більш наближена до істини. Чи будуть якісь кадрові перестановки в керівництві «ДНР», ми дізнаємося найближчим часом. Однак навряд чи можна очікувати, що Захарченко повторить долю ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького, якого скинули в листопаді 2017 року через конфлікт зі структурами Кремля.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: