Чому обвалився рубль та як це змінить життя в «Л/ДНР»?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

За даними Bloomberg, за перші шість місяців 2018 року російський рубль подешевшав до долара більш ніж на 8%. Це найсильніше падіння щодо долара серед усіх національних валют на пострадянському просторі. При цьому найбільше зростання продемонструвала українська гривня (на 6,7%).

«Слово і Діло» дізналося, з чим пов'язані останні економічні тенденції та чи вплине обвал рубля на РФ у питанні фінансування й підтримки війни на Донбасі.

Фінансовий експерт, економіст Олег Гавриш зазначив, що перш за все зміцнення гривні пов'язане з цілою низкою дій, які були зроблені з боку уряду для макроекономічної стабілізації.

Зміцнення гривні

«На зміцнення гривні вплинуло й те, що бюджет минулого року в нас був ухвалений із мінімальним дефіцитом. Україна наростила експорт, відбулася певна переорієнтація з російського ринку на ринки США, на ринки європейських країн. Це дало підстави підтримувати гривню. До того ж, наприклад, збори до бюджету минулого року порівняно з позаминулим зросли. Економіка, нехай і на 2-3%, але також зросла», – пояснив економіст.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

За його словами, ще більше курс підігріла позиція НБУ й те, що Нацбанк вжив низку заходів для стабілізації гривні. Були вдало розміщені євробонди, до країни поступово прийшла валюта, яка позитивно вплинула на курс.

Експерт підкреслив, що в ситуації з девальвацією рубля РФ має цілу низку проблем.

Рубль – найслабша валюта на пострадянському просторі

У Росії є проблеми з отриманням валюти, інвестицій, кредитів, які пов'язані із санкціями, уточнив Гавриш.

Він акцентував на тому, що якщо діють санкції, на такі ринки інвестори не заходять, тобто припливу інвестицій не буде.

«Можна задіяти раніше зібрані ресурси, але й вони залишилися лише на пікові моменти. Таким чином, керівництво Кремля вирішило їх не витрачати, інакше взагалі нічого не залишиться в разі кризи. Наслідок – гіперінфляція», – додав економіст.

Тому глобально причина в тому, що в РФ скорочується експорт, вона не отримує інвестицій, кредитів, ресурсів немає, констатував він.

Фінансування «Л/ДНР»

Там економіки як такої взагалі не існує, адже вони повністю залежать від РФ і сидять на їхньому фінансуванні, наголосив експерт.

«Тому тепер, якщо РФ матиме можливість, то, наприклад, фінансуватиме одну область або половину Луганської й половину Донецької області. Не буде можливості – взагалі грошей давати не будуть. Люди живуть подачками з держбюджету РФ», – пояснив він.

Після девальвації рубля населенню ні про які виплати, пенсії та забезпечення думати не варто. Ті люди, які отримували хоч щось, тепер отримуватимуть мінімум.

Стан погіршиться однозначно, алепитання в тому, як довго РФ захоче грати у фінансування «Л/ДНР», навіть таке. Це питання політичне, а не економічне, додав економіст.

«Потрібно придумувати схеми. Причому незрозуміло, куди відправляти. Тій же РФ, скоріш за все, й доведеться продавати. Економіки там не існує», – уточнив Гавриш.

Україна та РФ: перспективи

За його словами, попри все, економіка РФ міцніша за українську, оскільки ресурсів там більше.

Війну веде РФ з території України, а не навпаки, нагадав експерт.

«Рівень ВВП на душу населення в них вищий. Але для нас це шанс, потрібно вириватися, йти вперед. Для цього потрібно проводити реформи, створювати конкурентне середовище, забезпечувати рівні можливості для компаній, захищати інвестиції», – пояснив він.

На його думку, якщо це станеться, зважаючи на те, що для світу ми відкриті, а РФ під санкціями, ми можемо швидко стати регіональним лідером, показати 7% зростання й більше.

«Питання в тому, яка влада прийде в 2019 році. Якщо націлена на реформи, то країна отримає прогрес, якого давно очікує. Зараз за багатьма макроекономічними показниками ми виграємо», – підкреслив фінансист.

Він зазначив, що все це через санкції, хоча й говорили, що вони не мають значення.

«Це дія санкцій у довгостроковому періоді. Далі буде лише гірше для РФ. Якщо Україна повернеться в бік реформ і нова влада – також, економічне зростання буде значним», – резюмував Олег Гавриш.

Раніше «Слово і Діло» проаналізувало сезонні коливання курсу гривні за останні 5 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: