Чому в обмінниках дорожчає долар?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Один із ключових факторів коливання курсу полягає в тому, що 300 мільйонів доларів були виведені нерезидентами

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Андрій Блінов, оцінюючи коливання курсу валют, зокрема подорожчання долара в липні на 2,2%.

«300 мільйонів доларів були виведені нерезидентами. Це різноманітні корпорації, включно з мобільними операторами. Це розподіл прибутку, зокрема за 2017 рік. Сума досить серйозна, адже середній міжбанк у липні – 243 мільйони доларів», – зазначив Блінов.

Другий фактор вплинув радше психологічно, додав експерт.

«Те, що курс почав рухатися в липні, а не в серпні, як це зазвичай відбувається, певною мірою вплинуло на ринок. Цей рік має абсолютно таку ж сезонність за курсом, як і кожного разу. Тобто гривня в першій половині року укріплюється, а в другій – знецінюється», – уточнив він.

За його словами, як правило, укріплення починалося в лютому-березні, тривало принаймні до середини серпня. Цього року проміжки зсунулися – укріплення почалося наприкінці січня. Воно стимулювалося внесками в облігації, що становило мільярд доларів.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

«Зараз, після проходження певного періоду, ми бачимо, що розворот відбувся також раніше. Відповідно, психологічно це також впливає на ринок. Агенти починають працювати відповідно до цієї ситуації. Хтось змінює своє рішення, починає купувати валюту вже зараз, не чекаючи серпня», – пояснив Блінов.

Він наголосив, що досить активно також закуповували валюту окремі державні компанії, Мінфін, зважаючи, що восени їм потрібно робити серйозні платежі, а додаткової підтримки з боку міжнародних організацій немає.

«Не зовсім зрозуміло поки, чим завершиться переговорний процес із МВФ», – підкреслив економіст.

На його думку, в основному саме вищеназвані фактори були ключовими для валютних коливань. Щодо платіжного балансу, експорту-імпорту, як і щодо відшкодування ПДВ, якихось аномалій немає.

«Наприклад, рівень відшкодування ПДВ у липні, за оперативними даними, приблизно такий самий, як і в попередні місяці. Там немає аномалій», – резюмував Андрій Блінов.

Раніше «Слово і Діло» проаналізувало сезонні коливання курсу гривні за останні 5 років.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: