НБУ спростив вимоги для угод на міжбанку

Читать на русском
НБУ ухвалив низку змін, якими пом'якшує вимоги до банків щодо підтвердження та реєстрації угод, що укладаються на міжбанку.

НБУ ухвалив низку змін, якими пом'якшує вимоги до банків щодо підтвердження та реєстрації угод, що укладаються на міжбанку.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомили в прес-службі регулятора.

Зокрема, Нацбанк скасовує норму щодо обов’язкового підтвердження банками всіх угод із купівлі-продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України засобами Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України.

У подальшому для підтвердження власних угод на міжбанківському валютному ринку України банки зможуть використовувати як ВалКлі (у добровільному порядку), так і будь-які інші засоби, прийнятні для сторін угоди (наприклад, SWIFT).

Разом із тим банки отримають змогу укладати угоди на міжбанківському валютному ринку в будь-який час, а не лише в час роботи міжбанківського валютного ринку, як це є зараз, зазначили в регуляторі.

Крім того, НБУ скасовує вимоги, які зобов’язували банки реєструвати угоди з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку України засобами системи КредІнфо (Системи надання банками України інформації за угодами з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку). У подальшому така реєстрація не здійснюватиметься взагалі.

Відзначається, що раніше отримана через валютний ринок і КредІнфо інформація використовувалася Нацбанком для моніторингу ситуації на міжбанківському валютному та кредитному ринках.

«У подальшому відповідні дані Національний банк отримуватиме через канали обміну інформацією від торговельно-інформаційних Bloomberg та Reuters, а також із наявної статистичної звітності банків», – пояснили в НБУ.

У регуляторі вважають, що такі кроки нададуть банкам більше гнучкості в часі укладення угод і зменшать навантаження на них у частині інформування Нацбанку, а НБУ дасть змогу отримувати більш оперативну інформацію про стан грошового та валютного ринків.

Раніше в НБУ передрекли підвищення облікової ставки.

Також НБУ виявив десятки нелегальних обмінників.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: