НБУ прогнозує долар по 40 гривень. Панікувати?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

НБУ зібрав усі можливі негативи, які в підсумку обернуться курсом 40 гривень за долар. Так, такий курс може бути, але це найгірший сценарій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Борис Кушнірук, оцінюючи план НБУ, згідно з яким курс гривні в разі припинення України співпраці з МВФ та падінням цін на метали впаде до 40 гривень за долар на кінець 2019 року.

«Можливий курс навіть більший за 40 гривень за долар. Адже варто ще згадати про такий негатив, як зовнішня агресія, політична дестабілізація, прихід популістів до влади в 2019 році. Все це викликатиме негативні очікування бізнесу, відповідно, знецінення гривні. Інше питання, чи справдяться ці негативи», – зазначив Кушнірук.

Якщо брати за показником паритету купівельної спроможності, то гривня й зараз недооцінена, підкреслив він.

За його словами, це наслідок невдалої структури експорту, переважно сировинного, який залежить від сировинних експортерів.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

Тобто в разі проблем із металами, аграрною групою автоматично іноземної валюти не вистачатиме й почнуться нові проблеми, пояснив експерт.

«У панічних оцінках потрібно бути обережним. Ситуація на сьогодні спокійна. Підстав для паніки немає. Ми перебуваємо зараз у певному циклі. Протягом року таких циклів два – серпень-початок осені та грудень-січень. Це періоди знецінення. Зараз ми ще в періоді курсової стабільності, яка триватиме до серпня», – уточнив Кушнірук.

Цього року дестабілізація може бути раніше, оскільки НБУ підвищив облікову ставку й спровокував спекулятивні кошти на купівлю ОВДП, припустив він.

Щодо траншу МВФ, то важливо, чи домовляться з приводу ціни на газ, акцентував експерт.

«З одного боку, Україна брала на себе зобов’язання. Ціна на газ може зрости, але потрібно вже зараз не скаржитись, а займатись енергозбереженням. МВФ може зайняти жорстку позицію. Якщо не буде підвищення ціни за формулою, що була узгоджена, будуть проблеми», – додав економіст.

Ми маємо близько двох місяців, щоб владнати питання траншу, оскільки в передвиборчий період МВФ не дає коштів, наголосив він.

«Якщо не домовляємося, кошти в найкращому разі ми отримаємо десь у середині 2020 року, якщо не буде хвилі популізму. Тобто або осінь, або 2020 рік. Тоді вже ризики щодо дестабілізації можуть накластися. Ринки перегріті, Трамп розв'язує торгові кризи практично в усіх країнах. Це може призвести до глобальної економічної кризи, що, своєю чергою, неминуче призведе до проблем із цінами на сировинні товари. Отже, ціни на метали, зернові впадуть. У такому разі сценарій НБУ реалістичний», – резюмував Борис Кушнірук.

Раніше «Слово і Діло» проаналізувало сезонні коливання курсу гривні за останні 5 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: