Гривня чи долар: в якій валюті та де українцям краще зберігати заощадження

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Курс валют на кінець 2018 рік, за прогнозами рейтингового агентства Standard & Poor's, має бути на рівні 27,3 UAH/USD, однак аналітики не врахували політику Нацбанку та Кабміну, зокрема щодо штучної девальвації гривні.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, повідомляє «Слово і Діло».

«Прогноз S&P ґрунтується на оцінках чисто економічних, ринкових показників. Експерти агентства враховували динаміку зростання ВВП в Україні, стан її експорту та імпорту, валютний баланс тощо», – констатував економіст, наголосивши, що аналітики не врахували фактор штучної девальвації курсу.

На його думку, девальвація відбуватиметься досить швидкими темпами.

Він нагадав, що в бюджеті на кінець 2017 рік закладений курс 27,2 гривні за долар, а в проекті бюджету на 2018 рік – 30,1 гривні за долар.

Як змінювався курс гривні за останні 12 місяців?Гривня продовжує потроху відвойовувати в долара позиції, в той час як євро не перестає дорожчати. «Слово і Діло» підготувало огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців.

Економіст підкреслив, якщо в планах уряду є девальвація, то вона буде планомірною, за аналогією з минулим і цим роками.

«Ситуація може змінитися лише тоді, коли зміниться склад уряду й керівництво НБУ. Але це політичний аспект, який складно прогнозувати на 2018 рік», – уточнив фахівець.

Українцям краще зберігати свої гроші не під подушкою, а в банках – або в одному з чотирьох державних банків, тому що в них всі вклади до останньої копійки гарантуються державою, або в представництвах закордонних фінустанов.

«Водночас заощадження слід розділяти на три «кошики»: гривня – в будь-якому разі вищі відсотки, долар та євро», – зазначив економіст.

«Якщо через девальвацію будуть втрати на заощадженнях у гривні, то симетрично виграватимете на доларах та євро. Таким чином, ви зможете максимально захистити свої заощадження», – резюмував Андрій Новак.

Нагадаємо, уряд заклав до держбюджету на 2018 рік курс 29,3 гривні за долар.

Огляд динаміки курсу валют у країні за останні 12 місяців – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: