Суд над Януковичем перенесли через неявку адвокатів. Коли кінець?

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

У затягуванні резонансних справ на роки фігурує корупційний фактор. У справі про держзраду ситуація ще складніша.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла Юлія Кириченко, оцінюючи ситуацію з розглядом справи про держзраду Януковича.

«По-перше, дуже багато людей, які в цьому процесі задіяні, багато людей, які працюють у цій системі. По-друге, справи, які стосуються державних переворотів, державних зрад, не розглядаються швидко. По-третє, в нас ще й відсутній основний суб’єкт злочину. При цьому сама державна система не змінилася, вона також гальмує розгляд справи, тому що вона може зачепити інтереси багатьох людей, які сьогодні при владі або мають вплив в Україні», – зазначила Кириченко.

Крім того, слухання постійно переносять, звернула увагу експерт.

«А в нас, якщо суддя вважає, що для нього принципово, щоб з’ясувати обставини справи, заслухати свідків захисту чи когось конкретного, то він переноситиме слухання. Хоча процес цей регулюється, якщо є зловживання процесуальними правами, коли видно, що спеціально затягують розгляд справи, коли без цього свідчення можна, наприклад, іти далі», – пояснила вона.

За її словами, коли справа дійде до кінця, прогнозувати в таких умовах складно, але крапка все-таки буде поставлена.

«Тут є політичне забарвлення. Тому до наступних чергових президентських та парламентських виборів не буде остаточного рішення в справі Януковича», – припустила Кириченко.

На її думку, до виборів справу точно не завершать.

«Якраз від результатів виборів може залежати остаточне рішення справи про держзраду Януковича. А поки суддя намагатиметься всіх заслухати, виконати всі процесуальні зобов’язання, тягнути розгляд справи, не виносити кінцеве рішення й чекати результатів виборів-2019», – уточнила вона.

Своєю чергою експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук зазначив, що постійне перенесення слухань, зокрема через свідків, які відмовляються приїжджати до суду або знаходять причини не приїжджати, призводить до того, що судові справи тривають роками. Складно це уявити в США, наприклад.

За його словами, потрібно в кримінальних провадженнях визначити, конкретизувати поняття безперервності судового розгляду.

«Слід виключити із закону можливості безкінечних перенесень. Узяв справу – два місяці слухання й вирок. Те, що зараз маємо, шкодить і суддям. Тому що те, в чому вони впевнені зараз, забудеться за певний час. Що свідки говорили півроку тому, які матеріали досліджувалися – це все лише затягує процес на невизначений час», – додав експерт.

Він підкреслив, що в розвинених країнах ЄС такого немає.

Нагадаємо, в квітні 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що судовий процес над Януковичем триватиме кілька місяців.

За даними «Слова і Діла», два роки тому президент Петро Порошенко пообіцяв, що Віктора Януковича судитимуть заочно.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: