Які законодавчі ініціативи обіцяли лобіювати у ВР мажоритарники Чернівецькій області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як народні депутати від одномандатних виборчих округів виконують свої обіцянки. Сьогодні ми розбирались, які законодавчі ініціативи обіцяли лобіювати у Верховній Раді мажоритарники Чернівецькій області.

В області всього чотири мажоритарника, й кожен із них пообіцяв просувати в парламенті певні законопроекти, однак успіхів небагато.

Усі три свої відповідні передвиборчі обіцянки провалив Григорій Тіміш. Як і багато його колег, він запевняв, що сприятиме запровадженню механізму народного вето й народного вотуму недовіри. Однак далі слів справа не пішла – в Раді законопроект так і не з'явився. Не вніс нардеп до парламенту також жодного законопроекту щодо надання народу права на законодавчу ініціативу.

Іван Рибак минулого року пообіцяв ініціювати зміни щодо запровадження платної здачі повторного іспиту на отримання водійських прав у разі отримання незадовільного результату. «Пропонуватиму уряду запровадити таку норму для всіх власників водійських прав. Ти чесно отримав права водія – молодець, ти отримав нечесно, перездав, перездав, знову перездав, але це вже платно», – сказав народний депутат, але ініціативу не вніс.

Крім того, в передвиборчій програмі Рибак обіцяв виборцям забезпечити законодавчі ініціативи з енергетичної та інформаційної безпеки України. Депутат виступив співавтором законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення енергоефективності в освітленні)», який зараз чекає розгляду в Раді. Також у парламенті лежить законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності за вчинені правопорушення в сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю», але до нього Рибак стосунку не має.

Багато обіцянок на цю тему давав голова фракції «Народного фронту» Максим Бурбак. У травні він пообіцяв спільно з громадськістю розробити законопроекти щодо трудової міграції. Раніше в парламенті навіть було створене міжфракційне депутатське об'єднання «Зовнішня трудова еміграція», до якого увійшли представники майже всіх фракцій і депутатських груп.

У 2016 році Бурбак обіцяв, що фракція НФ ініціюватиме законопроект про розширення санкцій проти Росії. «Україна має задати темп у розширенні міжнародного тиску на державу-агресора. Маємо розширити санкції й вимагати цього від наших міжнародних партнерів», – зазначив він. Законопроект «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних санкцій проти осіб, які створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України» фракція зареєструвала буквально за два тижні. Щоправда, на початку минулого року він був відкликаний, але Бурбак свою обіцянку виконав.

Не впорався нардеп з обіцянкою про те, що його фракція представить законопроект про відновлення територіальної цілісності України. Таку заяву Бурбак робив у березні минулого року. За його словами, в зазначеному законі мають бути визначені послідовні кроки зі звільненню територій і повернення Донецька, Луганська та Криму під повний контроль України. Однак у Раді такий документ так і не з'явився. Фракція НФ хоча й брала участь в розробці законопроекту про «повернення Донбасу», але не змогла його представити до завершення поточної сесії.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як Максим Бурбак виконує свої обіцянки.

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: