Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Микола Федорук

Читать на русском
Нардеп Федорук виконав 58 відсотків обіцянок. До кінця каденції йому потрібно домогтися поліпшення якості питної води в Чернівцях і підтримати постанову Ради про дострокові вибори мера цього міста.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Микола Федорук (фракція «Народного фронту»).

Федорук майже 20 років був беззмінним мером Чернівців, в 2012 році став народним депутатом, а потім пройшов до парламенту від партії «Народний фронт» за одномандатним виборчим округом №201 (Чернівці, Шевченківський район) у листопаді 2014 року. Якщо говорити про загальний політичний рейтинг Федорука, то він виконав 46% своїх обіцянок, а за час каденції у Верховній Раді нинішнього скликання – 58%. Цікаво, що нардеп за останні чотири роки не провалив жодної обіцянки. Загалом мажоритарник Федорук дав 24 запевнення, з яких 14 здійснив, а 10 – поки перебувають у процесі виконання.

У своїй передвиборчий програмі Федорук пообіцяв сприяти завершенню будівництва корпусу фізичного факультету Чернівецького національного університету імені Федьковича. У травні 2016 року нардеп повідомив нам, що для завершення будівництва він надсилав звернення й зустрічався з чиновниками, щоб домогтися виділення необхідних коштів. У червні 2016 року будівництво було завершене.

Також перед виборами політик обіцяв домогтися надання психологічної допомоги учасникам бойових дій. Нардеп проголосував за держбюджет-2016. Згідно з таблицею розподілу витрат ухваленого бюджету, Міністерство соціальної політики має провести заходи з психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО, забезпечити постраждалих санаторно-курортним лікуванням.

Як і обіцяв Федорук, фракція «Народного фронту» підтримала законопроект про добровільне приєднання територіальних громад.

«З перших днів уже наступної сесії потрібно повернутися до цього питання (децентралізації – ред.) й повернути те, що Верховна Рада заборгувала місцевому самоврядуванню. Наш комітет сприятиме цьому», – заявив нардеп. Фракція НФ майже всім складом проголосувала за цю ініціативу.

Нардеп виконав обіцянку про те, що комітет Верховної Ради з місцевого самоврядування 16 березня 2016 року розгляне питання відсутності взаємодії між селищним головою Коцюбинського та депутатським корпусом. У результаті голова робочої групи з розв'язання зазначеного питання Сергій Власенко пообіцяв особисто приїхати на сесійні засідання й розібратися в ситуації, що склалася.

Із 10 обіцянок, які нардеп має встигнути виконати до кінця каденції, 9 записані в його передвиборчий програмі. Так, Федорук мав намір поліпшити якість питної води в Чернівцях і знизити її собівартість за рахунок будівництва Прутського водозабору. У травні 2016 року нардеп повідомив нам, що проект модернізації системи водопостачання Чернівців фінансує німецький банк KfW. Кредитна угода на суму 17 мільйонів євро для першої стадії проекту була укладена між вищезгаданим банком та урядом України в лютому 2015 року. Готується проектно-кошторисна документація. В першу чергу планується замінити зношені мережі, в тому числі частину водопроводу. Також було придбане обладнання для пошуку прихованих витоків та ремонту.

Ще Федорук у своїй передвиборчий програмі пообіцяв сприяти проведенню децентралізації та розвитку місцевого самоврядування. Він голосував за низку законопроектів, спрямованих на децентралізацію.

Також Федорук збирається підтримати подання про проведення дострокових виборів депутатів Чернівецької міської ради та міського голови. Станом на липень 2018 року це питання Верховною Радою не розглядалося.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: