Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Максим Бурбак

Читать на русском
Лідер фракції Народного фронту Максим Бурбак дав уже 87 обіцянок, але виконав менш ніж половину з них.
Максим Бурбак

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Максим Бурбак (лідер фракції «Народного фронту»).

Бурбак був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за виборчим округом №204 (Чернівецька область). Зараз він є першим заступником голови парламентського комітету в справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. Обіцянки Бурбак роздає щедро – в нього їх уже 87, з яких нардеп виконав 36 (41%), а 15 – провалив.

Бурбак запевняє, що коаліція не розпадетьсяСказано 16 лютого 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Остання обіцянка, яку виконав нардеп, стосується позиції «Народного фронту» щодо голосування за закон про національну безпеку. «Нам із цим іти до НАТО. Фракція «Народного фронту» проголосує закон про національну безпеку України, який отримав підтримку наших західних союзників», – заявив Бурбак під час Погоджувальної ради. 21 червня фракція майже всім складом підтримала цей документ.

У травні лідер фракції НФ пообіцяв ініціювати створення в парламенті міжфракційного депутатського об'єднання для вирішення проблеми трудової міграції. «Мільйони українців працюють за кордоном. Вони вже давно є основним інвестором в економіку України. Але багато питань і проблем цієї категорії громадян залишаються невирішеними. Маємо не лише не відштовхувати їх своєю байдужістю, а й створювати умови для повернення трудових мігрантів в Україну, для закріплення їхніх сімей тут», – розповів Бурбак. 24 травня спікер Ради Андрій Парубій оголосив про створення обіцяного Бурбаком об'єднання.

Восени минулого року Бурбак обіцяв забезпечити водою село Перківці в Чернівецькій області. Хоча виконання цієї обіцянки не належить до компетенції нардепа, він із нею впорався. Наприкінці грудня був завершений капітальний ремонт водозабірної свердловини й проводилися роботи з облаштування, встановлення обладнання та запуску свердловини для забезпечення водою. Крім того, Бурбак сприяв у виділенні 350 тисяч гривень на ремонт.

Майже всім складом фракція НФ підтримала призначення на посаду голови Національного банку Якова Смолія. Таким чином, Бурбак виконав свою обіцянку. Так само, як і обіцянку про те, що фракція підтримає зняття недоторканності з Надії Савченко.

Провалив Бурбак обіцянку щодо скасування е-декларування для громадських організацій. «Верховна Рада має найближчим часом вирішити питання скасування е-декларацій для громадських організацій. Минулого четверга наша фракція дала один із найвищих показників підтримки законопроектів, які передбачали скасування електронних декларацій для громадських активістів. Наша позиція залишається незмінною», – заявив нардеп 28 березня. Однак на початку квітня Рада не змогла включити до порядку денного відповідні законопроекти, фракція «Народного фронту» не змогла дати достатньої кількості голосів.

Не склалося в депутата з обіцянкою про підтримку НФ продовження мораторію на продаж землі. У 2016 році фракція відповідний законопроект підтримала, проте минулого року за рішення про продовження мораторію проголосували менш ніж половина членів фракції.

У березні 2016 року Бурбак запевняв, що фракція «Народного фронту» одноголосно підтримає відставку генерального прокурора Віктора Шокіна. Але в підсумку за постанову проголосували 72 нардепи від НФ із 81, Олександр Присяжнюк не голосував, ще 8 представників фракції були відсутні. Таким чином, нардеп провалив свою обіцянку.

На початку січня того ж року народний депутат обіцяв найближчим часом розробити законопроект про будівництво, реконструкцію та ремонт автомобільних доріг загального користування та будівництво пунктів пропуску через державний кордон України на території Чернівецької області. Однак за кілька місяців обіцяна законодавча ініціатива у Верховній Раді так і не з'явилася.

До кінця своєї каденції Бурбаку потрібно розібратися ще з 36 обіцянками. Наприклад, домогтися запровадження візового режиму з Росією. Також нардеп обіцяв, що «Народний фронт» візьме участь у наступних парламентських виборах.

За відставку уряду Володимир Гройсмана фракція «Народного фронту», раптом що, голосувати не буде. «НФ не підтримує ініціативи про відставку уряду Володимира Гройсмана. Ми не бачимо для цього підстав і не будемо голосувати за такі проекти постанов», – запевнив Бурбак. Поки відповідних постанов у Раді не було.

Своєму округу Бурбак обіцяв оновити матеріально-технічну базу лікарень (хоча до його компетенції це не належить). У вересні минулого року за сприяння депутата була оновлена матеріально-технічна база Кіцманської центральної районної лікарні. Також у парламенті він підтримав законопроект «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості», який передбачає укомплектування сільських закладів охорони здоров'я необхідним обладнанням і ліками.

У травні минулого року Бурбак заявив, що його фракція відстоюватиме рішення, які ведуть Україну до Європи й НАТО. Відтоді «Народний фронт» уже підтримав кілька відповідних законодавчих ініціатив: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України)» та «Про національну безпеку України» (необхідний для підготовки вступу України до НАТО). А на початку квітня нардеп обіцяв, що фракція на законодавчому рівні розробить рішення про вступ України до НАТО, незважаючи на те, що це в компетенції виключно президента.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: