Які законодавчі ініціативи обіцяли зареєструвати в Раді мажоритарники Донецької області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як народні депутати від одномандатних виборчих округів (ОВО) виконують свої обіцянки. Сьогодні ми розбирались, які законодавчі ініціативи обіцяли зареєструвати у Верховній Раді мажоритарники Донецької області.

У Донецькій області 12 народних депутатів, обраних за одномандатними виборчими округами. З них семеро обіцяли внести зміни до законодавства з різних питань. Найбільше відзначилися нардепи Олег Недава (ОВО №53, Єнакієве) та Євген Гєллєр (ОВО №50, Покровск), які дали по п'ять обіцянок на тему.

За чотири роки Недава одне запевнення виконав і три провалив. Усі його «законодавчі» обіцянки зафіксовані в передвиборчій програмі.

«Я вже підготував низку законопроектів, які після мого обрання будуть зареєстровані невідкладно у Верховній Раді України:

Про невідкладні заходи з відновлення соціальної інфраструктури міст і селищ; Про стабілізацію екології Донбасу; Про невідкладні кроки з відкриття нових робочих місць і працевлаштування жителів Донбасу; Про державну підтримку малого й середнього бізнесу», – записано в передвиборчій програмі Недави.

До кінця 2015 року нардеп не подав обіцяний законопроект про відновлення Донбасу. Наприкінці 2017 року нардеп повідомив, що запропонував не окремий законопроект, як він запевняв, а зміни до наявного законодавства, з тим, щоб у 2016 році перенаправити кошти на розвиток та утримання автодоріг загального користування, а також надати субвенції обласним бюджетам на відновлення об'єктів соціальної інфраструктури.

Також, за інформацією нардепа, він брав участь у розробці законопроекту про компенсації житлових та інших майнових втрат із держбюджету жителям міст, що розташовані на лінії розмежування. Зазначений проект закону вже пройшов два профільних комітети й отримав позитивний висновок.

Не підготував нардеп і окремої законодавчої ініціативи про збільшення робочих місць. Він запропонував внести зміни до проекту бюджету на 2018 рік про витрати на нову держпрограму «Фінансова підтримка заходів зі створення робочих місць для відтворення та розвитку інфраструктури Донецької області» в сумі 80 тисяч гривень для Міністерства соціальної політики.

Гєллєр провалив передвиборчу обіцянку – ініціювати створення системи громадського контролю за діяльністю органів державної влади та органів місцевого самоврядування. По-перше, він не подав жодного законопроекту на цю тему, по-друге, був відсутній під час голосування за законопроект «Про відкритість використання публічних коштів».

Не особливо просунувся нардеп у виконанні передвиборчих запевнень, записаних у його програмі, про те, що він домагатиметься вдосконалення законодавства щодо ветеранів війни та ветеранів праці.

Максим Єфімов (ОВО №48, Краматорськ) провалив обіцянку зареєструвати законопроекти про енергомодернізацію багатоквартирного житла. Незважаючи на те, що нардеп підтримав кілька проектів законів про енергоефективність, сам він не зареєстрував жодної законодавчої ініціативи, що стосуються його обіцянки.

Однак нардеп, як і обіцяв, подав законопроект про зняття штрафних санкцій із підприємств, розташованих у зоні АТО.

«Це ті підприємства, які розташовані на українській території, але минулого року, наприклад, були змушені виїхати або не платити заробітну плату й зараз платять за це величезні штрафи. Вже найближчим часом ми будемо виносити це питання на розгляд парламенту», – заявив Єфімов і незабаром зареєстрував проект закону про запровадження мораторію на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними зобов'язаннями підприємств із зони АТО.

Юрій Солод (ОВО №47, Слов'янськ) обіцяв створити спеціальний закон для підтримки малого та середнього бізнесу свого виборчого округу, але так і не подав жодної законодавчої ініціативи на цю тему.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, що обіцяли мажоритарники Херсонської області у сфері соціального захисту.

Дізнатися рейтинг відповідальності мажоритарників Сумської області можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: