У Києві відбулася хресна хода: реакція соцмереж

Читать на русском

У центрі столиці сьогодні відбулася хресна хода УПЦ МП. Що про це думають у соцмережах – у матеріалі Слова і Діла.
Слово і Діло

У Києві сьогодні, 27 липня, відбулася хресна хода УПЦ МП з нагоди 1030-річчя Хрещення Русі. Захід розпочався на Володимирській гірці, де був святковий молебень, потім віряни вирушили за маршрутом вулиця Трьохсвятительська – Європейська площа – вулиця Грушевського – Києво-Печерська Лавра.

У зв'язку з хресною ходою в центрі столиці обмежили рух на низці вулиць, у результаті чого місто стояло в заторах.

Що про сьогоднішню хресну ходу думають у соціальних мережах – у добірці «Слова і Діла».

«Ось чому, коли в неділю біжать марафон або прайд, то стільки незадоволених. Але коли в п'ятницю, в робочий день, перекрите місто через хресну ходу (що це взагалі таке?!), то всім ок? Не думала, що кияни такі побожні», – написала Ангеліна Оверчук.

«Хресна хода московських попів і українських овець. Нагнітання істерії. Заманювання через свої ТВ канали святинями. На жаль, хтось і поведеться. Різним новинським і путіним потрібна картинка масовості. Перш за все для Константинополя. Щоб налякати громадянською війною. Кремль на гроші не поскупився. А ми, разом з усім світом, святкуємо завтра. Покажемо, що нас набагато більше, ніж прихильників «русского мира», – написав В'ячеслав Козак.

«Якщо чесно, неприємно читати глум і жарти про зомбі з хрестами над тими, заради кого сьогодні перекрили центр Києва. Якщо хочемо жити в процвітаючій державі, доведеться навчитися поважати право інших робити те, що вам не подобається. Велопаради, марафонці, марш рівності, хресна хода, парад собак тощо. Тим більше я не пам'ятаю постів про зомбі з кошиками, коли на Великдень були перекриті дороги», – написала Катерина Рошук.

«Сподіваюся, цього року ми востаннє будемо свідками інформаційних маніпуляцій навколо двох хресних походів у Києві. Віра й політика мають бути відокремлені одне від одного», – вважає журналіст Сергій Руденко.

«Дивно читати в стрічці від людей, які захищають у всіх інших варіантах можливості людей підтримати важливі для них ідеї або практики (той же нещодавній марш рівності тощо), що ось вийшла ця хресна хода УПЦ і це всякі там нерозумні, зомбі, покемони тощо. Люди – це такі ж люди, як і ви. Рівність починається з готовності прийняти іншого. Із солідарності один з одним. Навіть якщо вам не подобається цей інший, який і є ви», – написав Олексій Якубін.

«Шкода, що популісти й різні радикальні сили бачать у таких акціях якісь політичні конспірологічні мотиви. Вдвічі неприємно, що дуже складна ситуація з церковними питаннями в Україні посилюється різними державними ініціативами, які, по суті, спрямовані на розкол українського суспільства. Сьогоднішня церковна подія показала, що незалежно від регіону України та політичних уподобань важливі церковні дати об'єднують багатьох українців. Сподіваюся, надалі така тенденція збережеться», – написав Андрій Бузаров.

«Для РПЦ в Україні будь-яка хресна хода – це огляд військ. А хресна хода-2018 – ще й попередження Константинопольському патріархату: не варто йти на конфлікт із Москвою, он скільки її прихильників в Україні! І вони готові, за твердженням російського олігарха з українським паспортом Вадима Новинського, не просто до церковного конфлікту, а й до «громадянської війни», – написав журналіст Віталій Портніков.

Нагадаємо, політтехнолог Петро Охотін не виключив провокацій під час хресної ходу, оскільки зіткнення можуть бути вигідні РФ.

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: