В УПЦ МП відреагували на звернення Ради щодо автокефалії

Читать на русском
УПЦ розкритикувала запропонований президентом України спосіб об'єднання українського православ'я.

Українська православна церква (Московського патріархату) вважає звернення Верховної ради до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії єдиній помісній церкві втручанням влади у церковні справи.

Про це йдеться в заяві УПЦ, передає Слово і Діло.

В УПЦ відзначили, що за законодавством України церква відділена від держави, тому УПЦ має самостійно вирішувати питання церковного життя.

«Українська православна церква, яка має канонічну єдність із Вселенським православ'ям, не зверталася до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію Православній Церкві в Україні і не уповноважувала на це ні президента, ні депутатів Верховної ради України. У зв'язку з цим згадані ініціативи є перевищенням влади, а також втручанням у церковні справи», - йдеться в заяві.

Наскільки Конституція дозволяє президенту України втручатися в справи церковніЮристи вважають, що відділення церкви від держави, зафіксоване в Основному законі країни, звикли сприймати як незаперечну істину. Хоча й її можна трактувати по-різному.

Крім того, в УПЦ висловили стурбованість тим, що автокефалія Православної Церкви в Україні розглядається у тому числі як питання геополітики.

«Переконані, що сфера релігійного життя не повинна ставати предметом політичних маніпуляцій. Не слід змішувати церковні та політичні, а тим більше геополітичні питання. У зв'язку з цим вважаємо неприйнятним, щоб автокефалія розглядалася під геополітичним кутом зору», - додали в УПЦ.

Своєю чергою, Українська православна церква (Київського патріархату) та Українська автокефальна православна церква підтримали ідею помісної церкви.

Нагадаємо, 19 квітня ВР підтримала звернення до Вселенського патріарха.

Як депутати голосували за постанову про єдину помісну церкву – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: