Хресна хода-2018: готуватися до провокацій?

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Україна відзначає 1030-ту річницю Хрещення Русі. 27 липня хресну ходу проведе Українська православна церква Московського патріархату, 28 числа – УПЦ Київського патріархату. Не секрет, що раніше в Адміністрації президента саме до дня Хрещення Русі розраховували отримати томос про автокефалію. «І ми молимося, щоб до 1030-ї річниці Хрещення України-Русі святим рівноапостольним князем Володимиром Господь дарував нам цей томос. І я прошу, дорогі брати й сестри, вашої молитви. Тому що спільна молитва творить чудеса», – закликав Петро Порошенко. Наприкінці травня президент України запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву. Сьогодні з нагоди урочистості в Україну прибуде зі Стамбула делегація Вселенського патріархату.

Політтехнолог Петро Охотін не виключив провокацій під час хресної ходи, оскільки заворушення можуть бути вигідними для РФ.

«З одного боку, провокації потрібні Росії, щоб показати, що в Києві хунта, грубо кажучи, фашизм. З іншого боку, провокації потрібні націоналістам, які хочуть показати, що вони професійні патріоти, захисники країни», – зазначив Охотін.

Головне, щоб силові органи спрацювали вдало, поліція запобігла ймовірним провокаціям і хресна хода не перетворилася на політичний маніфест проросійських сил.

За його словами, саме проросійські сили хочуть використати Хресну ходу для своїх цілей.

Україні з таких заходів також варто шукати зиск, зокрема в матеріальному сенсі, додав він.

«Є Кааба – мусульманська святиня в Мецці. Це приклад того, як організована інфраструктура для туристів», – уточнив політтехнолог.

Щодо автокефалії, то, на його думку, передусім це питання релігії, політики не мають втручатися в ці справи.

Президент у світській державі фактично головною темою робить об’єднання церков, підкреслив експерт.

«Це можливо, але не дає відповіді на питання, куди йде Україна. Що робити з іншими сферами? Це радше створення гарного медійного тла для того, щоб мобілізувати свій електорат», – пояснив він.

З іншого боку, автокефалія – це шлях до об’єднання суспільства, а політичний центр має бути в Києві, акцентував фахівець.

«Просто слід зважати, що навіть більшість людей, які ходять до МП, не розуміють, що це Московський патріархат, оскільки на табличках написано «Українська православна церква», – наголосив він.

«За бажання можна було б тихіше вирішити це питання, провести об’єднання, вирішити питання з менеджментом», – резюмував Петро Охотін.

Відзначимо, ЗМІ повідомляють, що з окупованої частини Донбасу до Києва вирушили противники автокефалії.

Нагадаємо, 19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: