«Нафтогаз» оприлюднив рішення Стокгольма щодо транзиту газу

Читать на русском
Україна не зможе передати функції управління газотранспортною системою країни незалежному оператору без згоди Газпрому.

Україна не зможе передати функції управління газотранспортною системою країни незалежному оператору без згоди «Газпрому».

Як пише «Слово і Діло», про це повідомила прес-служба «Нафтогазу України».

Судова тяжба з «Газпромом» триває: то чи була стокгольмська «перемога»?Нафтогаз направив подання до апеляційного суду округу Свеа (Швеція), який за клопотанням Газпрому ухвалив рішення про призупинення процедури примусового стягнення боргу в 2,6 мільярда доларів. Про ситуацію поговорили з експертами.

У НАК пояснили, що Стокгольмський арбітраж заборонив компанії внести зміни до чинного контракту, що дозволяютть «Нафтогазу» передати свої права та обов'язки за транзитним контрактом без письмової згоди «Газпрому» третій особі.

У компанії зазначили, що якщо передати транзит газу незалежному оператору в цей момент, у «Газпрому» з'явиться можливість достроково розірвати чинний транзитний контракт, за яким «Нафтогаз» вимагає в Стокгольмському арбітражі додаткові мільярди.

У липні Україна стягнула з «Газпрому» понад 100 млн грн у рамках рішення Стокгольмського арбітражу.

«Ми вже стягнули понад 100 мільйонів гривень із «Газпрому» на користь держави. Також були заарештовані й спрямовані на реалізацію корпоративні права цієї компанії вартістю приблизно 600 мільйонів гривень», – заявив міністр юстиції України Павло Петренко.

За словами Петренка, в цей час ведуться переговори з іноземними радниками про стягнення з російського концерну ще 172 млрд грн.

У «Нафтогазі» також зазначили, що рішення арбітрів чинне, на заборгованість «Газпрому» щодня нараховується близько півмільйона доларів відсотків, а головний аргумент в апеляції росіян щодо «лінгвістичної експертизи» суд уже відхилив.

У лютому Стокгольмський арбітраж зобов'язав «Газпром» виплатити «Нафтогазу» компенсацію в $4,63 млрд за контрактом на транзит газу – з урахуванням раніше присудженої на користь «Газпрому» суми штраф мав скласти $2,56 млрд.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: