Конфлікт між САП, НАБУ та ГПУ: чия позиція сильніша

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

У конфлікті Холодницького із Ситником і Луценком чітко помітні два різних підходи й позиції.

Таку думку на своїй станиці в Facebook висловив політолог Вадим Карасьов, передає «Слово і Діло».

«З одного боку, Холодницький відстоює інституційну версію антикорупційної боротьби. Звідси в нього стратегія вибудувати й управляти САП як інституціональною структурою, уникаючи персонального й політичного впливу», – зазначив Карасьов.

Це складно, оскільки в нас правоохоронні органи якраз стоять «на варті» різних корупційних схем, уточнив він.

«З іншого боку, Ситник і Луценко декларують добропорядні наміри, демонструють певні результати, ось тільки принцип роботи залишається колишнім – як же не враховувати особисті зв'язки, вигідні преференції. Та й зламати нетлінне «свої люди – розрахуємося» майже нереально», – підкреслив експерт.

Три роки на посаді: як голова НАБУ Ситник виконує обіцянкиГолова НАБУ Артем Ситник був призначений на свою посаду 16 квітня 2015 року. Слово і Діло розбирається, як він виконує обіцянки.

«Але й відмовлятися від боротьби за нові органи слідства для країни сьогодні злочинно», – додав він.

За його словами, спочатку здавалося, що Холодницький обрав слабку позицію, але в підсумку позиція законника виявилася сильнішою за методи опонентів. Ідеться про прослуховування та піар.

Саме інституційна позиція дає йому змогу протистояти системі, витримувати психологічний тиск, пояснив політолог.

Як очільник САП Холодницький виконує свої обіцянкиГолова Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький може піти у відставку. Слово і Діло розбиралось, як він виконує обіцянки.

«Хоча б один інституційний орган, що застосовує право й слідує закону, потрібен у правоохоронній системі координат», – констатував він.

САП сьогодні може виступити локомотивом реформи в корпоративній, закритій прокурорській системи, наголосив експерт.

«Та й у виборчій кампанії, що вже стартувала, потрібен орган, рівновіддалений від різних центрів впливу», – резюмував Вадим Карасьов.

Нагадаємо, в березні генпрокурор Юрій Луценко звернувся до КДКП з поданням про зняття Холодницького з посади. Його звинувачують у розголошенні таємниці слідства. Він нібито попереджав осіб, у яких мали проводитись обшуки.

17 липня біля будівлі САП щодо активістів, які вимагали відставки Холодницького, було застосоване насильство. Цього разу відставки голови САП активісти вимагали через закриття «справи рюкзаків» Авакова.

Як голова САП Холодницький виконує свої обіцянки – в нашому огляді.

Також «Слово і Діло» пропонує дізнатись, як директор НАБУ Артем Ситник справляється зі своїми обов'язками.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: