НАБУ розслідує незаконне збагачення столичного податківця

Читать на русском
В Антикорупційному бюро розслідують можливе збагачення начальника однієї з податкових інспекцій у столиці.
Андрій Пащенко

Детективи НАБУ здійснюють досудове розслідування в кримінальному провадженні про можливе незаконне збагачення начальника Державної податкової інспекції в Шевченківському районі Головного управління Державної фіскальної служби в місті Києві Андрія Пащенка.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Кримінальне провадження було порушене 2 листопада 2017 року на підставі ухвали суду, яким зобов'язали НАБУ почати розслідування фактів, викладених у заяві громадської організації «Центр медіа розслідувань «Булава». Згідно із заявою, Пащенко, перебуваючи на різних посадах, отримав грошові кошти, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами. Також він міг передати грошові кошти своїй колишній дружині, з якою розлучений, але веде спільний побут і продовжує проживати однією сім'єю, для отримання останньої елітної квартири вартістю понад 4,5 мільйони гривень, що перевищує доходи податківця.

В електронних деклараціях Пащенка за 2015-2017 роки відсутні члени його сім'ї. За інформацією детектива, начальник ДПІ та його колишня дружина перебували в зареєстрованому шлюбі з 1986 року, одна, нібито з метою приховування дійсного майнового стану та приналежності активів, а також недекларування придбаного нерухомого майна розірвали шлюб у 1994 році.

Під час досудового розслідування встановлено, що адреса реєстрації Пащенка, зазначена в деклараціях 2015-2016 років збігається з адресою квартири, якої в період 2001-2014 років володіла його колишня дружина. Ця квартироа за договором купівлі-продажу була відчужена на користь Ганни Ігольникової. Разом із тим, у декларації за 2015-2016 роки Пащенко декларує вищевказану квартиру, зазначивши тип права на об'єкт як місце реєстрації.

За результатами аналізу інформації, отриманої від Державної фіскальної служби, встановлено, що Ігольникова протягом другого кварталу 2012 року-першого кварталу 2017 року одержала дохід у розмірі майже 49 тисяч гривень. Таким чином, вона не мала достатньої суми доходів для придбання цього об'єкта нерухомості.

Також, за даними Державної прикордонної служби України Пащенко та його колишня дружина спільно літали за кордон – у період із 7 січня до 10 січня 2016 року до Мілана (Італія); з 2 травня до 8 травня 2016 року – до Рима (Італія); з 4 липня до 17 липня 2016 року – до Барселони (Іспанія); з 30 грудня 2016 до 11 січня 2017 року літали з Києва до Амстердама, а назад поверталися з Парижа. Таким чином, на думку детективів, начальник ДПІ з його колишньою дружиною продовжують спільно проживати однією сім'єю, пов'язані спільним побутом і мають взаємні права та обов'язки, що мають характер сімейних, і спільно відпочивають за кордоном.

У зв'язку з цим детективи НАБУ просили доступ до документів Національного агентства з питань запобігання корупції, а саме до декларацій і повідомлень про зміну майнового стану Пащенка із зазначенням IP-адреси, звідки вони подавалися. Суд задовольнив клопотання.

Нагадаємо, НАБУ розслідує брехню в декларації депутата Київради.

Раніше Бюро почало розслідувати збагачення чиновника Мін'юсту.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: