Вибори-2019: як проявляють себе в передвиборчих перегонах екс-регіонали

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог
Тарас Загороднійполіттехнолог

Однозначно, є певна ідея, яка зараз активно педалюється в політикумі, про те, що потрібен єдиний кандидат від сходу України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Голобуцький, оцінюючи виборчі тенденції, зокрема активність екс-регіоналів у передвиборчих перегонах.

«Ідея єдиного кандидата від сходу – єдина можливість потрапити до другого туру. Зрозуміло, що представники колишніх владних партій – хтось їх називає проросійськими, хтось представниками сходу – не мають шансів перемогти в Україні на виборах, але друге місце, другий тур – це шанс повернутися до влади», – зазначив Голобуцький.

Експерт підкреслив, що, по-перше, потрібно дотягнути до виборів.

«По-друге, кандидат, якого нібито погодили Льовочкін з Ахметовим, тобто Бойко, здається трохи нудним, і складно уявити, як його зробити іншим. Наразі він має третє-четверте місце залежно від соціології», – уточнив він.

Ще один представник – Рабінович, хоча він грає трохи на іншому полі – опозиційному, а також забрав частину комуністичного електорату, додав політтехнолог.

«Звісно, комуністичний електорат за Бойка як за єдиного кандидата не голосуватиме», – акцентував Голобуцький.

Кого українці бачать майбутнім президентомМи проаналізували відразу чотири спільних соціологічних дослідження за 2016-2018 роки щодо 18 політиків, які претендують на президентське крісло.

На його думку, наприклад, Шуфрич і Добкін здаються більш розкрученими та зрозумілими для виборця.

«Грубо кажучи, вони більше політики, ніж Бойко. Той же Шуфрич має довгу історію, з точки зору харизматичності, він більш вигідний кандидат, напевно. Але, очевидно, що його сприймають із приставкою «Медведчук». Тут уже спрацьовує певне відторгнення, моменти, які не дають йому можливості претендувати на так званого єдиного кандидата», – пояснив експерт.

Однак усе це досить гіпотетично, тому що все змінюється, йдуть домовленості, наголосив він.

За його словами, однозначно, зараз потрібно домовлятися про квоти в парламенті, тим більше наші політики мають таку властивість, як кидати один одного та не довіряти один одному, додав фахівець.

«Ті ж самі Добкін, Рабінович, Новинський і всі інші за певних обставин мають шанси, хоч і дуже маленькі, на те, щоб зібрати свою фракцію. Але розпочинати виборчу кампанію потрібно вже зараз, тому що це буде цикл. Наступного літа в принципі не буде. Президентська кампанія не поступово, а різко перейде в парламентську», – уточнив Голобуцький.

Політтехнолог Тарас Загородній зазначив, що на полі умовного патріотичного електорату дуже велика конкуренція.

«Умовно кажучи, патріотичний електорат активно емігрує з країни (на заробітки тощо). Тому питома вага умовного південного сходу зростатиме», –додав він.

Експерт акцентував, що на цьому полі йде активна боротьба між усталеними лідерами (Бойко) та новими претендентами, які можуть швидко набрати очки, але й так само швидко їх втратити.

«Це видно зі зростання рейтингу Мураєва, який досить вдало використовує у своїй кампанії принцип айкідо «використовуй силу суперника проти нього ж самого», коли робить скандальні заяви й отримує рознос у провладних ЗМІ», – підкреслив Загородній.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, кого українці бачать майбутнім президентом.

Також пропонуємо почитати, в чому повторилася Тимошенко під час презентації «Нового курсу України» та хто з політиків уже давав схожі обіцянки.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: