Катастрофа МН17: чи вийде покарати Росію

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

17 липня 2014 року в небі над Донбасом був збитий Boeing 777 Малайзійських авіаліній. У результаті аварії літака загинули 298 людей. За результатами розслідувань Національної поліції Нідерландів встановлено, що ЗРК «Бук», з якого, ймовірно, був збитий малайзійський лайнер, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді російських Збройних сил. Також міжнародна слідча комісія дійшла висновку, що рейс МН17 збили з території, підконтрольної проросійським бойовикам. Водночас РФ заявляє, що на знімках із російських радарів не була зафіксована запущена з комплексу «Бук» ракета. У Кремлі заперечують причетність до цієї авіакатастрофи. Тим часом для покарання винних у трагедії пропонували створити міжнародний трибунал. До слова, ще три роки тому секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов пообіцяв, що Росія відповідатиме перед міжнародним судом за збитий «Боїнг».

«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, які шанси притягнути до відповідальності всіх причетних та чи можливо покарати керівництво РФ.

Голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський підкреслив, що прикладом може служити авіаційна катастрофа над Локербі.

МН17: чи покарають винних?

Потрібно розуміти, що притягнення винних – дуже тривалий процес, зазначив експерт.

«Ба більше, у випадку з вибухом Boeing 747 над Локербі процес став можливим лише тоді, коли лівійський уряд під тиском санкцій, консолідованої позиції міжнародного співтовариства ухвалив рішення видати терористів і взяти на себе відповідальність», – констатував Грабський.

Катастрофа «Боїнга» MH17: що обіцяли українські політики«Слово і Діло» підготувало огляд обіцянок українських чиновників, які робили заяви щодо краху Boeing MH17.

За його словами, лівійський уряд ухвалив рішення про видачу своїх громадян як обвинувачуваних у трибуналі.

До цього ситуація виглядала так, що Лівія відмовлялася визнавати взагалі будь-які рішення, брати участь у розслідуванні. Це тривало понад 10 років, нагадав він.

«Тому навіть у нашій ситуації, коли все більш ніж очевидно, потрібно розуміти, що рішення, однозначно, ухвалять, але воно потребуватиме дуже великої кількості часу й зусиль. Тому що на сьогодні, особливо після ЧС, притягнути до відповідальності військових російських злочинців буде досить складно», – уточнив експерт.

Він не виключив, що питання розглядатиметься в ключі того, що не варто чіпати минуле, зараз питання не на часі.

За його словами, в нас ситуація набагато складніша, ніж у Лівії, та й часи інші, але щоб у законний спосіб вирішити цю проблему, інших варіантів не існує.

Збитий в українському небі Boeing-777

Те, що РФ перекладає провину на Україну, намагається змусити виплачувати компенсацію, є спробою відвести слідство та громадськість від реального вирішення питання й перекласти відповідальність на невинуватих людей, додав фахівець.

Він припустив, що такі спроби триватимуть і надалі. Вся сила пропагандистської російської машини буде спрямована на те, щоб перекласти відповідальність із реальних винуватців трагедії на непричетних.

«Так, небо над Україною. Але була використана зброя, яку неможливо перехопити в тих умовах. Навіть якби якісь шахтарі, наприклад, вкрали цю установку, зробити постріл і потрапити в ціль без підтримки служб наведення й супроводу неможливо. Сама по собі ракета може бути запущена, але вона піде в нікуди», – пояснив військовий.

Постріл системи ППО – це комплекс заходів. Саму по собі установку вкрасти можна, але зробити з нею нічого не можна. Хіба що розпиляти на металобрухт. Крім неба над Україною, більше нічого Україні пред'явити не можна.

Трибунал для Путіна

На його думку, в цій ситуації не варто сподіватися на юрисдикцію будь-якого міжнародного трибуналу, як, наприклад, із президентом Судану.

«Річ у тім, що ми не маємо випадку, підсудного такому трибуналу. Це не пов'язано ані з геноцидом, ані з іншими визнаними злочинами, які належать до переліку трибуналу. Це був терористичний акт. По-перше, ми не називаємо РФ країною-терористом, тобто пред'явити нічого не можна», – наголосив він.

По-друге, йде розмова про те, щоб залучити конкретних осіб, а ці особи є військовослужбовцями армії РФ або були ними на той момент, мали стосунок до армії РФ, додав експерт.

«Тому ця ситуація вирішуватиметься на рівні кримінального трибуналу шляхом винесення вироку. Може бути виданий ордер на арешт причетних або затримання в будь-якій країні», – уточнив він.

«Але тут знову включається ситуація, коли суд буде, наприклад, нідерландський. Він видасть ордер на арешт, а є країни, з якими немає угоди про видачу злочинців. Тобто процес може затягнутися в часі. Якщо повернутися до Лівії, то там пішло понад 10 років, у нас же ситуація ще гірша», – резюмував Сергій Грабський.

«Слово і Діло» писало, що обіцяли українські політики після аварії літака.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: