Катастрофа «Боїнга» MH17: що обіцяли українські політики

Читать на русском
Слово і Діло підготувало огляд обіцянок українських чиновників, які робили заяви щодо краху Boeing MH17.

Міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай заявив, що імена відповідальних за аварію малайзійського «Боїнга» MH17 стануть відомі до 2018 року. Українські політики також робили достатньо гучних заяв у зв'язку з цією катастрофою.

Найбільше обіцянок на цю тему дав Президент України Петро Порошенко. 17 липня 2014 року він висловив упевненість, що винні в падінні літака Малайзійських авіаліній, у результаті якого загинули близько 300 людей, понесуть відповідальність. Оскільки слідство триває, а винних поки немає, обіцянка перебуває в процесі виконання.

Друга обіцянка Глави держави стосувалося роботі комісії з розслідування катастрофи малайзійського Boeing 777 без перешкод. У зв'язку з порушеннями бойовиками домовленостей про оптимальні умови роботи слідчої групи міжнародні експерти (з Австралії та Нідерландів) та місія ОБСЄ не змогли розпочати розслідування катастрофи Boeing 777. Порошенко не дотримав свого слова.

Також Президент зобов'язался не допустити амністії для винних у загибелі пасажирів «Боїнга». Оскільки закон про амністію збройних формувань не ухвалений, а винуватці трагедії ще не встановлені, ця обіцянку Порошенка перебуває в процесі виконання.

Крім того, він обіцяв побудувати меморіал пам'яті жертв катастрофи малазійського авіалайнера в селищі Грабове. Але наразі територія населеного пункту перебуває в окупації, а обіцянка Президента – в процесі виконання.

До того ж, Порошенко пообіцяв 13 жовтня 2015 року оприлюднити попередні результати розслідування щодо катастрофи малазійського «Боїнга». Рада безпеки Нідерландів в обіцяну дату представила звіт за результатами розслідування катастрофи на Boeing 777 (рейс МН 17) Донбасі. Президент виконав обіцянку.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов обіцяє, що Росія відповідатиме перед міжнародним судом за збитий БоїнгСказано 12 червня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

Своєю чергою, секретар Ради національної безопаности і оборони Олександр Турчинов 12 червня 2015 року пообіцяв, що Росія відповідатиме перед міжнародним судом за збитий «Боїнг». Поки що це зобов'язання Турчинова перебуває в процесі виконання.

Давав обіцянки щодо трагедії малайзійського «Боїнга» й прем'єр-міністр Володимир Гройсман. 29 липня 2014 року він запевнив, що в 20-кілометровій зоні навколо падіння літака Boeing 777 українська армія військових дій вести не буде, що й зробили Збройні сили України. Гройсман дотримав свого слова.

1 серпня 2014 року прем'єр запевнив, що поїзд, на якому перевозили речі загиблих в катастрофі «Боїнга» до 4 серпня повернуть українській стороні. Але, як стало відомо пізніше, поїзд прибув до Харкова лише 16 жовтня 2014 року, а прем'єр не виконав обіцянку.

Крім того, українські чиновники обіцяли створити трибунал щодо катастрофи Boeing МН17. Так, спікер Верховної Ради Андрій Парубій 30 липня 2015 року запевнив, що Генеральна асамблея ООН підтримає створення цього трибуналу. Також створення цього трибуналу обіцяв народний депутат від фракції «Радикальної партії» Олег Купрієнко.

Станом на 16 листопада 2016 року відповідний трубінал не був створений, а голландська сторона розглядає варіанти передати справу до Міжнародного кримінального суду або до суду однієї з країн, які задіяні в розслідуванні катастрофи. Обидві обіцянкі політиків не виконані

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: