Розслідування довело, що MH17 збив російський «Бук»: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

У катастрофі MH17 над Донбасом у липні 2014 року винен російський Бук, довело міжнародне розслідування.
Слово і Діло

Спільна слідча група (Нідерланди, Малайзія, Бельгія, Україна, Австралія) встановила, що Boeing-777 малайзійських авіаліній (рейс MH17) був збитий на Донбасі в липні 2014 року з установки «Бук», яка належала 53-й зенітно-ракетній бригаді російських Збройних сил.

«Слідча група досліджувала всі доступні зображення й встановила, що ЗРК «Бук» має низку унікальних особливостей. Після інтенсивного порівняльного дослідження декількох «Буків» встановлено, що ЗРК, який збив Boeing, належав 53-й зенітній бригаді з Курська, Російська Федерація», – заявив представник Нідерландів під час прес-конференції.

«Слово і Діло» розбиралось, як на результати розслідування відреагували в соціальних мережах.

«А ось мені найбільше сподобалося, що Україні не ставлять у відповідальність те, що вона не закрила повітряний простір повністю напередодні катастрофи. Про Україну там узагалі ні слова. Це дуже багато насправді. І що важливо: тепер у РФ будуть надіслані запити про 53-тю бригаду й відповідальних осіб. Путіна в цій ситуації чекає ганьба, санкції й визнання провини, як це вийшло з Каддафі після Локербі», – написав журналіст Сергій Костеж.

«Мене більше цікавить, які наслідки настануть для РФ у результаті цієї події. Мене цікавить, які наслідки настануть для голландських та інших західних фірм, які брали (беруть) участь у зведенні Кримського мосту. Цікавить, які нові санкції Україна запровадить проти північного сусіда», – написав блогер Сергій Наумович.

«Які реальні наслідки? Насправді, все це дуже й дуже серйозно. Просто промимрити «ви все брешете» в Путіна і компанії не вийде. Будуть судові наслідки. Для вищого керівництва Кремля. Не лише занепокоєння західних країн», – написав політичний експерт Олексій Мінаков.

«Який сенс у цьому розслідуванні? Санкції проти Росії ЄС не застосовує, це лише на папері. Крім того, допомагають у будівництві Керченського мосту, а незабаром збудують «Північний потік». Росіяни можуть збити ще кілька літаків, усе одно нічого не буде, тому що європейські політики куплені», – написав Геннадій Деревицький.

«Так, із такими доказами Міжнародний трибунал – це реальний наступний крок. Розслідування атаки російських терористів на «Боїнг» над Торезом іде второваною дорогою розслідування атаки лівійських терористів на «Боїнг» над шотландським Локербі. Історичного масштабу розслідування й міжнародний резонанс, наслідки якого зараз навіть важко уявити. Ось такий футбол», – написав журналіст Юрій Бутусов.

«Здається, давно вже ніхто не сумнівався в авторстві трагічного запуску ракети, яка збила в українському небі літак із сотнями людей на борту, але тепер усе стало ще більш очевидним. За такі злочини мають відповідати – і ті, хто зробив фатальний постріл, і ті, хто віддав наказ здійснити його», – написав журналіст Олександр Швець.

Нагадаємо, Україна 12 червня подасть до Міжнародного суду ООН меморандум про порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: