Підвищення цін на газ: що приховано за вимогою та як виходить із ситуації влада

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Компроміс – це тоді, коли кожна зі сторін вважає, що вона виграла. У МВФ проста позиція – підвищити ціну на газ. Однак відносин з МВФ в України вже практично немає Меморандум є, але його ніхто не виконує. Україна – зобов’язання, а МВФ – не дає транш. По суті, співпраці немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи заяву Володимира Гройсмана про те, що уряд розраховує знайти компромісний варіант з МВФ щодо ціни на газ.

«Політичний фактор в Україні не дозволяє зараз підвищити ціни на газ, тому Гройсман виступає проти. При тому, що не він підвищує ціни, а уряд. Але тут зрозуміло, що Гройсман переживає за свої інтереси, за власний рейтинг. І за це хвилюються всі. Тому прем’єр намагається вийти із ситуації. Він звернувся до ВР, до коаліції з тим, щоб обговорити це питання», – зазначив Корольчук.

За його словами, це виглядає нібито неправильно, адже ціни на газ – це завдання уряду, Рада до цін на газ не має стосунку.

Однак, з іншого боку, Гройсман зараз намагається розділити відповідальність, тому що свого часу була укладена угода про коаліцію, нагадав експерт.

Там також є зобов’язання підвищити ціни на газ, тому всі хто входить до так званої коаліції, – БПП, «Батьківщина», «Самопоміч», РПЛ, НФ – мають нести цю відповідальність спільно, додав він.

Раду не розпустили, нової угоди про коаліцію ніхто не підписував, тому в цій ситуації є документ із чіткими зобов’язаннями, які слід виконувати, підкреслив Корольчук.

«Тому, з точки зору політичного виживання, Гройсман правильно звернувся до коаліції. Кожен робить вигляд, що немає до цього стосунку, але це не так. Хоча, звичайно, Гройсман таким чином також намагається вийти із ситуації», – уточнив енергетик.

Логічним кроком уряду буде вийти й заявити про розірвання співпраці з МВФ. Про те, що ми хочемо переглянути умови. На цьому поставити крапку й почати новий виток переговорів з МВФ. Але цього ніхто не хоче робити, адже це стане ударом.

Експерт пояснив, що така жорстка вимога МВФ щодо підвищення цін на газ в Україні пов’язана з питанням лобізму. Є міжнародні компанії, трейдери газу, які зайшли на наш ринок, хочуть зайняти нішу постачання газу для платоспроможного клієнта, нехай із тіньовими доходами, але такий клієнт є, й отримати прибуток.

«Що таке ЄБРР? Це фактично структура, за якою стоять великі корпорації ЄС, світу. Так само і Світовий банк, і МВФ. Вони формально представляють витончений лобізм на міжнародному рівні міжнародних корпорацій. Вони хочуть, щоб певні компанії працювали на ринку України, тому й вимагають підвищити тарифи», – наголосив Корольчук.

МВФ розуміє, що уряд ігнорує їх, тому також почав змінювати тактику, зокрема кредитори почали просто займати жорстку позицію в інших питаннях, наприклад, щодо субсидій, додав він.

Фахівець нагадав, що раніше вимагали скоротити субсидії до 3 мільйонів споживачів із 6 мільйонів, а зараз цифру понизили до 2 мільйонів.

«Якщо уряд це зробить, то МВФ заявить щось на кшталт того, що економічна ситуація складна, реформи просуваються, добре, відкладемо питання цін на газ. Є можливість поки їх не підвищувати. В підсумку влада отримає перехідний час на виборчий період. Те, що, в принципі, й потрібно», – пояснив енергетик.

Однак з’явиться питання збалансованості, уточнив він.

Ціна на газ для населення: чи буде подорожчання в 2018 роціСлово і Діло розбиралось, як може зрости ціна на газ для українців, а також, що коїться з тарифами на тепло в областях.

Зараз відкладають питання цін до жовтня, тому що хочуть показати МВФ, скільки людей скоротять, а далі вже дивитимуться за фактом, акцентував експерт.

«Гройман усю складність розуміє, бо якщо будуть якісь політичні зміни, він не хоче брати на себе всю відповідальність за такі рішення. Тому Гройсман грає в свою гру – намагається розділити відповідальність із коаліцією й вийти із ситуації», – зазначив він.

З іншого боку, за його словами, члени коаліції, як і уряд, мають нести відповідальність за це, тим більше, що ціна на газ і так завищена. Ціна має бути не 7 тисяч гривень, а 3,5 тисячі.

«Тому, може, краще припинити співпрацю й переглянути умови договору з МВФ. Це майже фантастика, але й прогинатися під вимоги МВФ для нашого бюджету вже важко, а буде ще важче», – резюмував Юрій Корольчук.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що в цьому сезоні підвищення ціни на газ не буде.

Чи буде подорожчання в 2018 році, читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: