Харків без води: через брак хлору прогнозують зупинку водопостачання

Читать на русском
Харків може лишитися без води вже цієї суботи. Миколаїв, Кривий Ріг, Житомир – уже в серпні.

Харків може лишитися без води вже цієї суботи. Миколаїв, Кривий Ріг, Житомир можуть залишитися без очищеної питної води в серпні.

Про це розповіла віце-президент Української асоціації водоканалів Ольга Бабій в ефірі «Громадського радіо», пише «Слово і Діло».

Кличко обіцяє нарешті відмовитися від хлорованої водиМер Києва зазначив, що очищення водопровідної води хлором – метод із минулого століття, і невдовзі кияни матимуть з-під крану воду, що відповідатиме західним вимогам.

«Така ситуація по всіх містах, це просто питання часу. В якихось містах запасів хлору на 17 днів, в якихось –  20», – відзначила вона.

За її словами, єдиний виробник необхідної сировини «ДніпроАзот» зупинився на технологічні ремонті роботи близько двох місяців тому, а потім просто не вийшов на виробництво.

«ДніпроАзот»  –  це та компанія, яка виробляла і добрива, і соляну кислоту, і хлор, тому вони зупинили виробництво (через підвищення ціни на газ – ред.), скільки основний їхній продукт – це добрива. Тепер, щоб запустити виробництво хлору, всі виробничі та адміністративні витрати їм доведеться покласти на виробництво хлору. Відповідно, через це хлор має здорожчати втричі. Якщо середньоринкова ціна однієї тонни рідкого хлору була 17-20 тисяч гривень, то зараз вона йтиме в розрізі від 42 до 56 тисяч гривень залежно від логістики», – зазначила Бабій.

«ДніпроАзот» звернувся до Антимонопольного комітету з проханням надати йому дозвіл на таку ціну, але в зв’язку з тим, що вони не є визнаним монополістом де-юре (але де-факто є), це не так просто. Антимонопольний комітет має розглянути заяву «ДніпроАзоту» й надати на неї висновок. Буде він позитивним чи негативним, ми поки не знаємо», – додала вона.

За словами Бабій, на випадок, якщо «ДніпроАзот» не буде у вівторок запущений у роботу, водоканали шукають альтернативний імпорт.

«Уже прийшли певні поставки з Румунії, ми ведемо перемовини з Польщею, Братислава підтвердила нам можливість відвантаження. Тобто ми шукаємо альтернативу, щоб найближчі два тижні перерозподілити свої внутрішні залишки хлору між нашими компаніями, позичити один одному, а потім перейти на імпорт», – відзначила вона.

Крім того, через нестачу хлору в Україні призупиняють своє виробництво такі великі компанії, як Coca Cola, Pepsi, Carlsberg та інші відомі підприємства, які виготовляють напої.

Раніше «Слово і Діло» писало, чи зникне питна вода в Києві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: