Сканери на всіх пунктах пропуску ДФС будуть встановлені пізніше, ніж обіцяв Гройсман

Читать на русском
Гройсман обіцяв за рік встановити сканери товарів на митницях. Однак тендерні процедури затягнулися й прем'єр провалив терміни своєї обіцянки.
Володимир Гройсманkmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман не виконав обіцянку встановити за один рік на всіх пунктах пропуску Державної фіскальної служби сканери товарів.

Таку обіцянку глава уряду давав 16 липня минулого року, нагадує «Слово і Діло».

«Буквально днями був оголошений тендер на сканери. Ми за рік на всіх пунктах пропуску поставимо сканери, які будуть в онлайн-режимі показувати, хто возить, куди, які товари», – заявляв Гройсман.

Процедура закупівлі двох сканувальних систем розпочалася 22 червня 2017-го. 4 липня оголосили про початок процедури на придбання чотирьох систем. Однак одна з компаній-учасниць оскаржила рішення тендерного комітету. На підставі цієї скарги Антимонопольний комітет у вересні скасував процедуру закупівлі. ДФС в результаті оскаржила в суді рішення АМКУ й виграла справу.

Наприкінці квітня цього року Фіскальна служба почала тендерні процедури із закупівлі 10 сканувальних систем стаціонарного типу на суму 1,3 мільярда гривень. У підсумку проведення цього аукціону уряд чекав понад рік – він відбувся лише 9 липня 2018-го.

У першому лоті з придбання 3 сканувальних систем з очікуваною вартістю 390 мільйонів гривень перемогу здобула компанія Arempa International Ltd FZC. Остаточна пропозиція склала 219 мільйонів гривень. Сканери доставлять на Сумську, Харківську та Чернігівську митниці до 14 грудня.

Ще три системи поставить компанія Nuctech Compani Limited за 264,4 мільйона гривень. Сканери також до 14 грудня доставлять на Закарпатську та Чернівецьку митниці. Ця ж компанія за аналогічну суму поставить 4 системи на Волинську та Львівську митниці.

Оскільки тендерні процедури були затримані на рік і сканери на українські обласні митниці ДФС надійдуть до грудня, Гройсман свою обіцянку не виконав.

Нагадаємо, з початку року в Україну було завезено 146,8 тисячі автомобілів з іноземною реєстрацією в режимі транзиту, 465,9 тисячі – в режимі тимчасового ввезення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: