Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Висоцький

Читать на русском
Нардеп Висоцький виконав 59 відсотків обіцянок. До кінця каденції йому залишилося втілити в життя 5 передвиборчих обіцянок Народного фронту.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Висоцький (фракція «Народного фронту»).

Журналіст Сергій Висоцький став народним депутатом у листопаді 2014 року. Загалом він дав 22 обіцянки, з яких 13 виконав (59%), а 4 – провалив. До кінця каденції нардепу належить втілити в життя ще 5 запевнень.

Одна з чотирьох провалених обіцянок Висоцького стосується заяви нардепа про те, що він судитиметься з депутатом від «Опозиційного блоку» Василем Німченком. У листопаді 2017 року на засіданні комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Німченко звинуватив Висоцького в причетності до підготовки вбивства Віктора Медведчука.

«Я хочу попросити, щоб цей момент щодо мене був зафіксований. Щоб секретаріат комітету зберіг стенограму цього засідання, передав аудіо та відео мені. І ми будемо з'ясовувати з паном Німченком, чи є я кілером, чи ні, вже в судовому порядку», – заявив Висоцький.

Однак позов до суду він так і не подав. Відповідаючи на наш запит, Висоцький зазначив, що реакцію на дії провокаторів вважає приниженням власної гідності й не має наміру витрачати час на такі позови. Висоцький підкреслив, що народні обранці мають працювати для захисту незалежності та суверенітету України, а сам він збирається всі свої зусилля спрямувати на боротьбу з агресією РФ.

Також Висоцький провалив обіцянку, що за результатами аналізу «Мінінформу ДНР» група «Наступ» вимагатиме від СБУ та Нацради з питань телебачення та радіомовлення дій щодо журналістів, які працюють на терористичні організації. Нардеп повідомив нам, що докладає всіх зусиль для того, щоб обмежити діяльність ЗМІ та окремих журналістів, які сприяють російському агресору. Водночас депутат зазначив, що не може стверджувати, що певні журналісти працюють на терористичні організації, оскільки це суперечить презумпції невинуватості. Тому для підтвердження таких фактів депутат звертався до правоохоронних та контролюючих органів. За словами Висоцького, розголошення деталей таких звернень може суперечити як інтересам окремих громадян, так і інтересам слідства та національної безпеки.

Проте нардеп не надав відомостей про скеровані звернення до СБУ та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з вимогою вжити заходів щодо журналістів «Мінінформу ДНР», факт роботи на терористичні організації яких був підтверджений.

Висоцький не надіслав запит до Вищої раду правосуддя щодо судді Масендича, який блокував процес позбавлення ліцензії радіо «Вести».

«Франківський районний суд Львова заборонив Нацраді розглядати питання позбавлення ліцензії радіо «Вести». Львівський суд захищає близьке до Кремля ЗМІ! Герой нашого дня – суддя Масендич. Це прекрасне дежавю часів Януковича. Я сподіваюся, що львівське громадянське суспільство адекватно відреагує на цю ганьбу. Сьогодні ж підготую запит на Вищу раду правосуддя щодо дій цього судді», – написав Висоцький на своїй сторінці в Facebook.

Через п'ять днів суд у Львові скасував рішення, яке забороняє Національній раді з питань телебачення та радіомовлення розглядати рішення щодо ліцензії радіо «Вести». Проте нардеп так і не надіслав обіцяний запит до Вищої ради правосуддя.

Не впорався Висоцький з обіцянкою про те, що міжфракційне депутатське об'єднання «Наступ» подасть до Верховної Ради чотири антиокупаційних законопроекти. Станом на 19 квітня 2016 року представники антикорупційного міжфракційного депутатського об'єднання «Наступ», зокрема Висоцький, Левус і Княжицький, зареєстрували два законопроекти щодо боротьби з окупацією України: «Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження використання медійної продукції держави-агресора» та «Проект закону про денонсацію Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Російської Федерації про порядок перетину українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації».

Як і обіцяв Висоцький, в січні 2016 року в Києві пройшов Марш протесту проти російської економічної окупації України. Активісти прийшли до органів центральної влади з вимогою запровадити санкції проти російських економічних агресорів і конфіскувати майно бандитів та олігархів часів Януковича, а також закликали протидіяти реваншу «російської весни» на чолі з Медведчуком.

Також нардеп виконав обіцянку про те, що блокада складів компанії-монополіста з дистрибуції сигарет «Мегаполіс-Україна» та акції протесту будуть відновлені, якщо влада не зупинить її діяльність. За його словами, засновниками «Мегаполіс-Україна» є російська компанія «Мегаполіс» і сім'я екс-президента України Віктора Януковича. В результаті блокади Антимонопольний комітет України почав позапланову перевірку компанії, під час якої чиновники обіцяли уточнити інформацію про її російських власників.

За сприяння нардепа Андрія Левуса вдалося скликати засідання санкційного комітету, на якому досягнута первинна домовленість про ухвалення санкційних законопроектів у парламенті, а також відкрите кримінальне провадження щодо шахрайських схем. У лютому 2016 року волонтерська мережа «Вільні Люди» пікетувала офіс і склади компанії «Мегаполіс» в Одесі, заблокувавши всі виїзди.

Крім того, Висоцький впорався із запевненням, що в регіонах України буде запущений моніторинг кабельних мереж та ЗМІ для виявлення контенту сепаратистського спрямування. У березні 2016 року нардеп повідомив про початок всеукраїнської кампанії з очищення інформаційного простору. Активісти мережі «Вільні люди» взялися моніторити інформаційний простір на предмет трансляцій російських каналів і забороненого окупаційного контенту.

Як і обіцяв, Висоцький і група депутатів звернулися до генерального прокурора (в березні 2015 року цю посаду обіймав Віктор Шокін) з приводу ліквідації корупційних схем в енергетиці часів Ставицького. Як зазначив депутат, схеми продовжували успішно працювати після зміни влади, й одним з їх організаторів був нардеп Олександр Онищенко, який зараз переховується за кордоном.

До кінця каденції Висоцькому потрібно виконати ще 5 обіцянок, усі вони записані в програмі «Народного фронту». Перед виборами партія мала намір домогтися залучення міжнародних організацій і донорів до відновлення й розвитку територій держави, які постраждали від агресії. У жовтні 2016 року міністр із питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш повідомив, що на відновлення Донбасу потрібно мінімум півтора мільярда доларів. Більшість коштів ідуть від міжнародних донорів, але деякі з них припиняють надавати допомогу через бюрократію та відсутність чіткого контролю, куди насправді витрачаються виділені гроші.

Також Висоцький пообіцяв сприяти реформуванню армії та інших структур сектору безпеки та оборони. Нардеп підтримав бюджет-2016, яким передбачалося виділити на витрати оборонного відомства 55,5 млрд грн, що на 16% більше, ніж попереднього року.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: