ЄС про війну в Україні: це агресія

Читать на русском

Європейський союз дав згоду на жорсткі формулювання щодо російської агресії проти України.

Європейський союз дав згоду на жорсткі формулювання щодо російської агресії проти України.

Про це йдеться у спільній заяві саміту Україна-ЄС, текст якої є у розпорядженні «Слова і Діла».

Саміт Україна-ЄС: що гальмує виконання Угоди про асоціаціюУ понеділок, 9 липня, в Брюсселі відбудеться 20-й саміт Україна-ЄС. Про виклики для України міркували експерти.

У документі, який був оприлюднений за підписами президентів України, Єврокомісії та Європейської ради, наведене чітке визначення дій Росії проти України. При цьому лідери ЄС погодилися, що напад РФ на Україну розпочався ще в лютому 2014 року, тобто від початку збройної анексії Криму.

«Ми знову рішуче засуджуємо явне порушення суверенітету і територіальної цілісності України внаслідок агресії з боку Збройних сил Росії, що триває від лютого 2014 року», - йдеться у документі (англійська версія звучить як «acts of aggression by the Russian armed forces since February 2014»).

В ЄС підтвердили політику невизнання незаконної анексії. Окремим пунктом представники Євросоюзу виділили засудження побудови Кримського мосту без необхідних консультацій із Україною.

«Ми продовжуємо засуджувати незаконну анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією, проведення виборів на незаконно анексованому півострові та погіршення становища з правами людини на цій території. Ми також засуджуємо будівництво мосту через Керченську протоку без згоди України, подальшу мілітаризацію півострова, Чорного та Азовського морів», - йдеться у документі.

Текст заяви перед оприлюдненням був схвалений всіма 28 країнами-членами ЄС.

Нагадаємо, в Брюсселі проходить 20-й саміт Україна-ЄС. Українську делегацію очолив президент Петро Порошенко.

Раніше стало відомо, що Дональд Туск розраховує на подальшу політичну підтримку України Польщею.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: