Саміт Україна-ЄС: що гальмує виконання Угоди про асоціацію

Читать на русском
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

До певної міри для України саміт Україна-ЄС – це звіт, оскільки в нас є план нашої спільної роботи – Угода про асоціацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, оцінюючи старт саміту Україна-ЄС, під час якого обгорять Угоду про асоціацію.

«Якби і Україна, і ЄС рухалися максимально швидко у виконанні Угоди, то процес наближення України до Євросоюзу ставав би невідворотним і проходив би набагато швидше. Однак цього не відбувається з низки причин. І насправді з обох боків, не лише з українського, є речі, які абсолютно не сприяють цьому», – зазначив Огризко.

Він уточнив, що Україна багато речей, які виписані в Угоді, робить або дуже повільно, або з такими труднощами, що про темпи наближення до ЄС говорити не доводиться.

З боку ЄС також є речі, які нас не влаштовують, щодо них мали б знаходити зовсім інше вирішення, акцентував дипломат.

Зокрема, уточнив він, ідеться про енергетичну галузь.

«Це також одна з галузей нашої співпраці. Однак ЄС пробачає всі гріхи «Газпрому», образно кажучи, розуміючи, що проект «Північний потік-2» не лише не відповідає ні духу, ні букві європейського законодавства, але ще й поглиблює пряму енергетичну залежність від РФ – все одно ЄС або не реагує, або ж ця реакція дуже квола», – пояснив дипломат.

Хоча навіть попри це, такі саміти потрібні, додав Огризко.

За його словами, до саміту готуються обидві сторони й аналізують виконання загального плану – Угоди про асоціації, а отже, бачать недоліки з обох сторін, тому сісти за один стіл та обговорити низку питань – уже плюс.

Якщо після обговорення послідують практичні кроки для усунення цих недоліків, це буде подвійний результат, підкреслив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що Україна стане членом Євросоюзу до 2025 рокуСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

«Однак Україна не мусить чекати зараз від саміту сенсацій, хоча це зустріч на високому політичному рівні. Головне, щоб імпульс, який буде наданий, був реалізований у конкретних речах. Тоді можна буде сказати, що це був результативний саміт», – резюмував Володимир Огризко

За підсумками минулого року рівень виконання Угоди про асоціацію з ЄС склав 41%.

За даними «Слова і Діла», ще будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко заявив, що не має сумнівів щодо того, що Україна за 10-11 років, до 2025 року, стане членом Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: