Туск про підтримку Польщею України: «з'явилися питання»

Читать на русском
Президент Європейської ради Дональд Туск розраховує на подальшу політичну підтримку України Польщею.

Президент Європейської ради Дональд Туск розраховує на подальшу політичну підтримку України Польщею.

Про це в інтерв’ю польському телеканалу tvn24 заявив президент Європейської ради Дональд Туск, пише «Слово і Діло».

Туск пообіцяв Порошенку не визнавати анексію КримуПрезидент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що ЄС ніколи не визнає анексію Росією Криму.

«Відносини ЄС із Росією є винятково напруженими і тому ми (поляки - ред.) маємо дуже важливі інтереси, які пов'язані з географією. Ще раз повторю: я б очікував на більшу й позитивнішу активність з боку Варшави, оскільки дуже важливо утримати позитивну атмосферу навколо України»,- підкреслив Туск.

«Це першочергова справа, але за останні два роки з'явилися запитання щодо політичної підтримки Польщею України», - додав він.

«Польща не може загальмувати в ЄС усі негативні процеси, наприклад, просування в Європі проекту «Північний потік-2», але Варшава повинна бути безумовним лідером у підтримці незалежності України й свого роду політичним опікуном українських інтересів», - наголосив президент Євроради.

Туск зазначив, що його політичною ціллю у Брюсселі є утримання єдності ЄС щодо України й агресії РФ на Донбасі.

Також він зауважив, що багато країн хочуть мати хороші економічні відносини з Росією і не готові за будь-яку ціну йти на загострення з нею. Натомість, його завдання - «зробити усе можливе, аби ЄС діяв як одна зріла політична організація».

«Тому, не було жодних сумнівів, що справа Скрипаля і реакція на неї РФ вимагають солідарності з Великою Британією. Я був приємно вражений масштабами підтримки навіть серед тих політиків, хто донині був дуже приязно налаштований до президента Путіна і Росії»,- підкреслив він.

«Світ є настільки складним і повним загроз на глобальному рівні, що єдність ЄС сьогодні має бути як у справах відносин з Росією, так і Китаю чи США», - переконаний Туск.

Нагадаємо, МЗС Польщі заявили, що Варшава не вказує Україні, яких героїв шанувати і не збирається впливати на зміст підручників з історії.

Раніше Польща відреагувала на вибори президента РФ в окупованому Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: