Депутатська недоторканність: що робити?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Мало віриться, що депутатська недоторканність буде скасована. Ймовірність ухвалення законопроекту про недоторканність для наступного скликання мінімальна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи ситуацію зі скасуванням депутатської недоторканності.

«Депутати можуть проголосувати, як було у випадку з децентралізацією та внесенням змін до Конституції. Тоді просто об’єднали закон про префекти зі змінами щодо Донбасу. Було перше читання. Аналогічно може бути й цього разу. Голосування може бути, але далі закон висітиме», – зазначив Краснопьоров.

За його словами, недоторканність має зберігатися на політичні справи, скасовувати її потрібно для кримінальних проваджень.

«Є вплив на правоохоронні органи, СБУ, Нацполіцію, ГПУ, в тому числі вплив має АП. Тому коли знімають недоторканність – це фікція. Люди, які безпосередньо управляють ресурсами в державі, й так недоторканні. Не тому, що є недоторканність у парламенті, а тому, що система працює під них. Тому скасування недоторканності нічого не дасть», – уточнив політолог.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Для відчутних змін потрібна інша система інституцій у державі, додав він.

«Хіба наші інституції незалежні? На СБУ є політичний вплив, на прокуратуру, на поліцію, крім хіба що патрульної, яка є окремою інституцією. При цьому не варто забувати про податкову, на яку також здійснюють вплив», – підкреслив експерт.

«Наприклад, взяли опозиціонера, який розслідує певні справи, а йому фабрикують декларацію, якесь кримінальне провадження чи створюють ДТП за його участю, де він не є винним, але розкрутять так, що буде. Що в такому разі? В сучасних умовах скасування недоторканності нічого не дасть. Це доречно за певних умов», – пояснив він.

За його словами, зміни будуть за умови трансформування інституцій на принципах свободи та відсутності прямого політичного впливу.

«Потрібно змінити сам принцип недоторканності, прибравши кримінальні справи, але вже після реформи правоохоронних органів», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко закликав народних депутатів якнайшвидше відмовитися від недоторканності й рекомендував ухвалити необхідні зміни до Конституції ще на цій сесії.

Тим часом розгляд законопроектів про скасування депутатської недоторканності в четвер, 5 липня, вкотре відклали.

Додамо, зняти депутатську недоторканність президент Петро Порошенко обіцяв ще в березні 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: