Представництво політичних сил в Раді та ЦВК

Читать на русском

Проблема оновлення складу Центральної виборчої комісії гостро стоїть в Україні вже не перший рік. Деякі члени ЦВК виконують свої функції з 2007 року при тому, що термін повноважень становить сім років. У лютому цього року президент України Петро Порошенко нарешті вніс до Верховної Ради подання на членів: в список увійшли 14 кандидатів з яких 13 має вибрати парламент.

У списку шість осіб від «Блоку Петра Порошенка» (Михайло Вербенський, Ольга Желтова, Олег Конопольський, Світлана Кустова, Ольга Лотюк, Віталій Плукар), троє від «Народного фронту» (Наталія Бернацька, Ірина Єфремова, Леонтій Шипілов), і по одному від «Відродження» (Алла Басалаєва), «Батьківщини» (Андрій Євстігнєєв), «Самопомочі» (Євген Радченко), «Волі народу» (Тетяна Сліпачук) і Радикальної партії (Тетяна Юзькова). При цьому в списку немає кандидатів від «Опозиційного блоку».

У вишиванках, але без оновленої ЦВК: як цього тижня працювала РадаРада знову відклала призначення нових членів Центральної виборчої комісії, зате нардепи прийшли в четвер у вишиванках.

Тепер уже котрий тиждень по оновленню ЦВК тривають політичні консультації. Однак Ірина Луценко оптимістично заявила, що до осені питання точно має вирішитися. І поки вjyj вирішується «Слово і Діло» проаналізувало, представництво політичних сил в Раді і в Центрвиборчкомі з 2002 року.

У Верховну Раду IV скликання (2002-2006) пройшли сім партій і 12 позафракційних депутатів: «Єдина Україна» (177 народних депутатів), Соціал-демократична партія України (31), «Наша Україна» (118), Комуністична партія України (64 ), БЮТ (23), Соціалістична партія України (22). У складі Центральної виборчої комісії зразка 2004 року було найбільше представників Партії регіонів – голова ЦВК Сергій Ківалов і три члени. Двоє членів ЦВК були призначені за квотою президента Леоніда Кучми. Крім того, було два представники «Нашої України», два – КПУ і по одному від «Трудової України», СДПУ, Націонал-демократичної партії і СПУ.

У 2004-2007 роках за квотою президента в ЦВК були також два члена – голова Комісії Ярослав Давидович і його заступник Марина Ставнійчук. При тому, що у Партії регіонів в парламенті була більшість, в Центрвиборчкомі був тільки один їх представник.

Ситуація змінилася в 2007-2013 роках: у Партії регіонів в Раді було 175 депутатів і п'ять представників у ЦВК, включаючи секретаря Комісії. Крім того, до складу ЦВК входили двоє представників Комуністичної партії, троє від БЮТ, один від Блоку Литвина і один від СПУ.

У 2013 році змінився глава ЦВК, замість Володимира Шаповала прийшов Володимир Охендовський. Його заступниками все так же залишаються Жанна Усенко-Чорна та Андрій Магера. Однак з'явилися два нових члени – Катерина Махніцька та Олег Діденко, вони залишаться в складі Комісії до 2021 року. Також зараз в ЦВК залишаються три представника Партії Регіонів, троє від БЮТ і по одному від УДАРу, «Свободи», Блоку Литвина, КПУ і СПУ.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, 18 квітня комітет Верховної Ради з правової політики та правосуддя підтримав подання президента Порошенко про звільнення 13 членів ЦВК.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: