НАТО не готове розширювати партнерство з Україною – посол

Читать на русском
Північноатлантичний альянс на даний момент не готовий запросити Україну в програму для особливих партнерів Enhance Opportunity Program.

Північноатлантичний альянс на даний момент не готовий запросити Україну в програму для особливих партнерів Enhance Opportunity Program.

Про це заявив голова представництва України при НАТО Вадим Пристайко в інтерв'ю «Укрінформ», пише «Слово і Діло».

Закон про нацбезпеку та стандарти НАТО для армії: чи є зв'язок?Парламент має до кінця тижня ухвалити закон про національну безпеку, оскільки це кінцевий термін перед проведенням саміту НАТО. Про документ говорили експерти.

За його словами, в цій програмі зараз беруть участь п'ять країн і немає підстав вважати, що Україна найближчим часом поповнить їхнє число.

«Чи готове НАТО зараз запросити Україну до цієї програми? Ні. Трирічний перегляд ефективності програми завершився півроку тому. Всі п'ять учасників, а це Австралія, Фінляндія, Грузія, Йорданія і Швеція, запрошені до участі в її роботі і в подальшому. Ми беремо участь в переговорах з цього питання. Не думаю, що ця робота буде завершена до саміту», - сказав Пристайко.

Посол зазначив, що ця програма на сьогодні дозволяє об'єднати навколо НАТО клуб найближчих партнерів, які з різних причин не є союзниками, але готові тісно взаємодіяти, часто в технічних питаннях, в ході спільних операцій і навчань.

«Тобто чисто формально ця програма не є «проривом» або навіть механізмом євроатлантичної інтеграції. І хоча Україна з готовністю бере участь у всіх форматах взаємодії, ми також повинні цінувати ту близькість з Альянсом, яку дає нам статус Особливого партнера, яким є наша держава для Альянсу», - зазначив посол.

Раніше Порошенко назвав нові терміни вступу України до ЄС.

Також Порошенко мріє про вступ країни до ЄС і НАТО до 2030 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: