Закон про нацбезпеку та стандарти НАТО для армії: чи є зв'язок?

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Закон про нацбезпеку – концептуальний документ, який говорить про основні загрози та способи їх нейтралізації для держави. Не варто апелювати до НАТОвських стандартів у цьому контексті

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт Олег Жданов, оцінюючи внесення до порядку денного Ради законопроекту про нацбезпеку.

«В принципі, це основоположний документ, на основі якого має бути написана військова доктрина, програма реформування силових структур. Відповідно, ЗСУ мають написати свою програму як реформування, так і переоснащення армії. Ці два документи – реформа ЗСУ та переозброєння армії – й мають дати основні кроки щодо переходу на стандарти НАТО», – зазначив Жданов.

У нас придумали чарівну фразу «стандарти НАТО», але як такої книги не існує. Складається враження, що в нас шукають саме таку книгу.

Є технічні стандарти в країнах-членах НАТО, підкреслив він.

«Наприклад, єдиний калібр боєприпасів, починаючи від патронів і закінчуючи ракетою. Є єдині стандарти системи зв'язків, єдині стандарти розпізнавальних знаків, форми, якихось видів технічного оснащення. Все інше кожна країна робить у національних традиціях, але в рамках тих договірних зобов'язань, які існують», – пояснив експерт.

Закон – це концепція. Є загрози та способи їх вирішення, отже, розподіл завдань між силовими структурами, додав він.

«Прописана структура цивільного контролю за силовими відомствами. Саме ухвалення закону – це старт до створення концептуально нової системи безпеки країни, в рамках якої має відбуватися реформування силових структур», – уточнив фахівець.

Законопроект про нацбезпеку ухвалили в першому читанні: як голосувала РадаПрезидентський законопроект про національну безпеку ухвалили в першому читанні. Як голосували нардепи – на інфографіці Слова і Діла.

За його словами, конкретно закон не говорить, що вже завтра армія стане ближчою до стандартів НАТО.

«Яка кінцева мета? Ми будуємо подобу ЦАХАЛ, Бундесверу, армії США, швейцарської армії? Ми маємо відповісти на питання, які ЗСУ потрібні Україні. Між мрією й метою різниця в даті», – наголосив він.

На його переконання, далі ми ставимо мету, визначаємо дату й пишемо календарний план покроково, що потрібно зробити.

«Тоді в нас з'являється поняття, чого ми хочемо й що можемо. Проміжок між хочемо й можемо – спосіб вирішення поставлених завдань, де взяти гроші, техніку, як реформувати армію. Закон сам по собі – лише концепція», – резюмував Олег Жданов.

Нагадаємо, 5 квітня законопроект про нацбезпеку ухвалили в першому читанні.

Раніше аналітики порталу розбирались, як голосувала Рада.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: